Mehrnews

MEĐUNARODNI INCIDENT: Iranci uhitili britanskog veleposlanika

Autor: Hina

Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u da su iranske vlasti nakratko pritvorile veleposlanika te zemlje u Teheranu osudivši taj pritvor kao “grubo kršenje međunarodnog prava”.

“Uhićenje našeg veleposlanika u Teheranu bez razloga i objašnjenja grubo je kršenje međunarodnog prava”, rekao je u svojoj izjavi britanski ministar vanjskih poslova Dominik Raab.

Napomenuvši kako je iranska vlada na prekretnici, poručio je i da ona može nastaviti hodati prema statusu parije sa svom političkom i ekonomskom izolacijom koja to podrazumijeva ili poduzeti korake prema smanjivanju napetosti i angažirati se na diplomatskom putu prema naprijed.

Ranije je teheranska novinska agencija Tasnim izvijestila da je britanski veleposlanik Rob Macaire uhićen ispred sveučilišta Amira Kabira i zadržan u pritvoru nekoliko sati zbog poticanja antivladinih demonstranata.

Iranska policija je u subotu rastjerala studente koji su u Teheranu izvikivali “radikalne” slogane na skupu organiziranom u spomen na žrtve ukrajinskog zrakoplova koji je Iran u srijedu srušio “pogreškom”, izvijestila je iranska novinska agencija Fars.

Novinari francuske novinska agencije France Pressea javili su s terena da se više stotina studenata okupilo u subotu predvečer odgovarajući na poziv da se oda počast žrtvama te katastrofe u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, većinom Iranci i Kanađani, među kojima su neki imali dvostruko državljanstvo.

Skup na uglednom sveučilištu Amira Kabira u Teheranu prometnuo se u izljev gnjeva. Mnoštvo je izvikivalo slogane protiv “lažaca” i tražilo sudski progon odgovornih za nesreću i onih koji su je, po njihovu mišljenju, htjeli sakriti.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.