EPA

MATTIS NE STRAHUJE: Sjevernokorejska balistička raketa nije prava prijetnja SAD-u

Autor: Hina

Neki američki stručnjaci smatraju da Sjevernoj Koreji trebaju još samo dva do tri testiranja do situacije u kojoj bi mogla proglasiti raketu operativnom

Američki državni tajnik Jim Mattis izjavio je u petak da se provodi analiza vezana uz najnoviji nuklearni test Sjeverne Koreje, no da on ne vjeruje da interkontinentalna balistička raketa (ICBM) zaista predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama.

“Još uvijek se nije pokazalo da je riječ doista o trenutnoj prijetnji… još uvijek provodimo forenzične analize”, kazao je Mattis novinarima u Pentagonu.

Sjeverna Koreja objavila je u studenome da je uspješno testirala novi tip ICBM koji može dosegnuti sva područja Sjedinjenih Država, a južnokorejski i američki stručnjaci kazali su da se čini kako informacije u vezi s testiranjem izvedenim 29. studenoga potvrđuju tu tvrdnju.

Mattis pak nije detaljnije objasnio što je nedostajalo testu a pokazuje da se ne radi o pravoj prijetnji.

U vrijeme lansiranja Mattis je i sam kazao kako je raketa išla više nego ijedna ranija koju je lansirala Sjeverna Koreja te da je riječ o dijelu istraživačkih i razvojnih napora “koji imaju za cilj razvijanje balističkih raketa koje mogu dosegnuti bilo koji cilj na Zemlji”.

Američki stručnjaci, od kojih su neki bili skeptični prema ranijim sjevernokorejskim tvrdnjama, kazali su prošloga mjeseca da informacije i fotografije najnovijeg testa čini se potvrđuju da Sjeverna Koreja ima raketu dovoljne snage da može isporučiti nuklearnu bojevu glavu u bilo koji dio Amerike.

No stručnjaci i američki dužnosnici kažu da ostaje pitanje ima li raketa mehanizam sposoban sačuvati nuklearnu bojevu glavu dok se raketa približava cilju te također pitanje o točnosti njezina sustava navođenja.

Neki američki stručnjaci smatraju da Sjevernoj Koreji trebaju još samo dva do tri testiranja do situacije u kojoj bi mogla proglasiti raketu operativnom.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je nedavno da su sve opcije na stolu kad je riječ o odnosima sa Sjevernom Korejom, uključujući i vojnu, iako je njegova administracija jasno dala do znanja da je sklona diplomatskom rješenju.

Na sjednici Vijeća sigurnosti u petak, vezano uz ovu krizu, američki državni tajnik Rex Tillerson je rekao kako poziva Sjevernu Koreju “na trajni prestanak” testiranja nuklearnog oružja kako bi dvije zemlje mogle početi razgovore.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.