Marihuana na glasanju u Kaliforniji

Autor: dnevno.hr

Pristaše lakih narkotika predlažu da se oporezivanjem marihuane pomogne državi da lakše prebrodi krizu

Usvoje li se predložene mjere, Kalifornija će biti prva američka savezna država koja legalizira marihuanu.

– Ovo je prekretnica višedesetljetne borbe za kraj zabrane marihuane u ovoj zemlji – rekao je Stephen Gutwillig, direktor Drug Policy Alliancea, koji je predvodio glasačku inicijativu.

-Zbog zabrane marihuane, nastala je katastrofa, prepuni zatvori, sve više brutalne sive ekonomije, troše se milijarde na sredstva za provedbu zakona te se od djela građana koji samo žele uživati prave kriminalci, kazao je.

Kalifornijska državna tajnica Debra Bowen izjavila je u pisanom priopćenju kako je njezin ured je odobrio glasanje 2. studenoga na općim izborima te da će se ići na javno glasovanje, nakon što su predlagatelji zakona sakupili dovoljan broj potpisa za referendum.

Bowen je također kazala kako su pristaše prikupili više od potrebnih 433.971 potpisa koliko je nužno te sakupili 694.248 potpisa koji su provjereni metodom slučajnog uzorka.

Ankete pokazuju da mnogi podržavaju prijedlog o legalizaciji

Legalizacijom marihuane čini se da dobivaju široku podršku u državi: čak 56 posto anketiranih stanovnika Kalifornije u trvanju 2009. izjasnilo se potvrdno. Terenska anketa je ustvrdila da razlog njihovog zalaganja jest u navodnim prednostima od ubiranja poreza te zbog širokih mogućnosti primjene u medicinske svrhe.




Aktivisti su predložili da oporezivanjem marihuane bi se moglo pomoći državi da lakše prebrodi krizu, ali dosta stanovnika se i dalje protivi svemu tomu.

-S legalizacijom marihuane dolazi do rekreacijske odgovornosti, oslabljeni refleksi u vožnji, smrt i ozljede bit će u porastu, a mi ne želimo da se to dogodi – kazala je Silas Miers glasnogovornica udruge California Mothers Against Drunk Driving.

Kritičari također kažu da će društveni troškovi slobodnog pušenja daleko prevagnuti novac koji bi on donio oporezivanjem.




Oni kažu da se ogromna društvena šteta već bilježi od konzumacije alkohola i duhana, a u ovom slučaju okoristit će se samo ljudi kojima će biti dopušteno legalno prodavati veće količine trave.

Prodaja ne bi trebala bit legalna odmah, gradovi i županije morali bi usvojiti zakone koji dopuštaju komercijalnu distribuciju uz lokalne propise i poreza. Maloprodaja će i dalje biti ograničena na 21 gram za punoljetnike.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.