Screenshot, izvor: People.com

MAFIJA NAŠLA NOVI IZVOR ZARADE: Biznis na kojem se godišnje okreću milijarde

Autor: Dnevno, B.V.

Za mafiju unosne mogu biti trgovina drogom, oružjem ili ljudima. Na Balkanu se u posljednje vrijeme razvija skroz neka druga vrsta “biznisa”, posao vrijedan milijarde eura, čiji profit nadmašuje zaradu od drugih vrsta ilegalnih djelatnosti.

Riječ je o tzv. “psećoj mafiji Balkana”, o čemu je istraživala reporterka Deutsche Wellea. Zabilježila je ilegalnu prodaju pasa u Njemačkoj, a za koju se sumnjiče Balkanci. Prema procjenama Njemačkog udruženja za zaštitu životinja, većina pasa koje se ilegalno izvoze iz zemalja istočne i jugoistočne Europe, završi upravo na njemačkom tržištu.

Na snimci koju objavljuje DW, vidi  se i trenutak u kojem jedan od preprodavača pokušava prodati psa. “Oh, kako je slatko, odakle je?”, pitala je žena. “Trebalo bi biti iz Srbije”, kaže preprodavač, ne znajući da li je pas cijepljen, ali jasno mu odredivši cijenu od 500 eura.

Mafijaši psima dopremaju jadne životinje s istoka Europe, i to po znatno povoljnijoj cijeni, a onda ih tamo prodaju i do tri ili četiri puta skuplje. Izvoze se i prodaju psi lutalice, što je najraširenija praksa u Rumunjskoj. Mjesečno se preko granice navodno preveze više od 5 tisuća pasa.

U okviru EU propisa, svaki pas mora biti čipiran, štenad se smije izvoziti tek kad navrši 15 dana, ali prije toga mora primiti sva neophodna cjepiva. Pitate se onda kako krijumčari zaobilaze sva zakonska pravila i propise? Važan oslonac pseće mafije su korumpirani veterinari, koji falsificiraju papire. To je potvrdila jedna berlinska veterinarka, priznavši: “Dobila sam mnoge ponude da izdam papire, a da uopće nisam vidjela pse. Tražili su od mene da izdam putovnice, a zauzvat bih dobila plaćeno na ruke. Takvo nešto nisam prihvatila, jer psi nisu ni cijepljeni. Zapravo su preplavili Europu infekcijama”

U reportaži je zabilježena i akcija uhićenja krijumčara kao i razgovor s predstavnicima udruženja za zaštitu životinja u Njemačkoj.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.