fbpx

Mađarima je kašnjenje integracije Hrvatske u EU ‘opasno’ za EU

Autor: hina

Ne završe li se pristupni pregovori s Hrvatskom do lipnja, mađarski ministar vanjskih poslova, Janos Martonyi, to će štetiti i europskim integracijama i procesu proširenja. Odgoda od nekoliko mjeseci mogla bi biti 'veoma ozbiljan rizik' za proširenje, što će se u pitanje dovesti kredibilitet integracije.

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u utorak je pohvalio uspjeh EU-ove regionalne Dunavske strategije u prvoj polovici mađarskog predsjedanja Europskom unijom, ali je ocijenio opasnim kašnjenje hrvatske integracije u EU te rumunjskog i bugarskog ulaska u Schengensku zonu.

U obraćanju parlamentarnom odboru Martonyi je rekao da je Dunavska strategija postala model za Europu, jer je nekoliko zemalja članica izrazilo želju da usvoji tu strategiju razvijenu za mađarskog predsjedanja Unijom.


Po njegovim riječima, makroregionalna razvojna strategija za Dunav uspjeh je prve polovice mađarskog predsjedanja Unijom jer pruža ‘model koji i druge zemlje žele primijeniti, čak i izvan dunavske regije’.

Očekuje se da finalni oblik te strategije bude odobren na lipanjskom sastanku europskoga vijeća.

Martonyi je rekao da je mađarsko predsjedanje uspješno zbog napretka integracije. Na opće iznenađenje, sveobuhvatni gospodarski paket prihvaćen je već u ožujku, rekao je.

Druga polovica predsjedanja još teža

– Nema sumnje da će Europa postati snažnija, kad su u pitanju gospodarska, politička i institucionalna snaga, kao i kad je u pitanju zajednička valuta – rekao je.

Martonyi je najavio da će druga polovica mađarskog predsjedanja biti još teža jer na red stižu pregovori s Europskim parlamentom o šest gospodarskih zakona.

Po njegovim riječima, Bugarska i Rumunjska sada zadovoljavaju tehničke kriterije za Schengensku zonu, ali ‘barem se dvije članice tomu protive’, a mađarsko predsjedništvo traži kompromis u vezi s time.

Ne završe li se pristupni pregovori s Hrvatskom do lipnja, rekao je, to će štetiti i europskim integracijama i procesu proširenja. Odgoda od nekoliko mjeseci mogla bi biti ‘veoma ozbiljan rizik’ za proširenje, što će se u pitanje dovesti kredibilitet integracije, rekao je Martonyi, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.