Screenshot

Macrona na Korzici dočekali prosvjednici koji žele neovisnost od Francuske

Autor: Hina

Niej ništa riješio, samo je zaoštrio odnose

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo je u utorak na Korzici čvrst stav, isključivši mogućnost amnestije za navodno političke zatvorenike, što je jedan zahtjeva nacionalističkih dužnosnika tog otoka, s kojima se sastao tijekom večeri.

Istaknuo je također nužnost upravljanja “budućnošću” Korzike pod “republikanskim okriljem”, definirajući time okvire rasprave koju će voditi tijekom dvodnevnog posjeta tom otoku na Mediteranu, prvog u svojem mandatu.

Macron je to kazao u govoru u čast pokojnom prefektu Claudeu Erignacu, na mjestu na kojem je on ubijen prije 20 godina u Ajacciu.

Potom je razgovarao s dvojicom nacionalističkih čelnika, Gillesom Simeonijem i Jean-Guy Talamonijem, koji upravljaju otokom. Talamoni je prije sastanka izjavio kako očekuje da Macron neće zatvoriti vrata dijalogu. “Postoji povijesna prilika za prekid sukoba”, rekao je Simeoni. Zabrinjava ga ipak što u predsjednikovu okruženju postoje radikali koji se protive napretku.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.