Foto: Goran Mehkek / CROPIX

LOV NA RUSKE HAKERE: Moskva poriče krađu osjetljivih podataka iz više od 20 zemalja

Autor: Dnevno, B.V.

Britanske sigurnosne službe optužile su rusku grupu hakera poznatu pod nazivom “Turla” za krađu osjetljivih podataka. Prema njihovoj teoriji, punih 18 mjeseci iskorištavali su iranske alate i računalnu infrastrukturu kako bi hakirali organizacije u najmanje 20 različitih zemalja.

Prema pisanju BBC-a, hakeri su bili najaktivniji na Bliskom istoku, ali  su im na meti bile i organizacije u Velikoj Britaniji.

Paul Chichester, visoki službeni dužnosnik britanske Državne obavještajne agencije, kaže da hakeri rade u “prilično popunjenom prostoru” i da razvijaju nove metode napada kako bi bolje prikrili tragove. “”Vjerojatnije je da su se ruski hakeri infiltrirli u infrastrukturu iranskih kolega, kako bi se pretvarali da su napadi došli od te grupe, što njihove žrtve i očekuju”, rekao je Chichester.

U zajedničkom priopćenju za medije, američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) i britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost navode da žele podići svijest o tim aktivnostima i otežati napade svojim neprijateljima.”Želimo poslati jasnu poruku da čak i kada napadači pokušavaju prikriti identitet, imamo ih mogućnosti identificirati”, priopćile su britanske i američke sigurnosne službe.

Ruski i iranski dužnosnici nisu odgovorili na molbu za komentar, ali su i Moskva i Teheran u više navrata poricali optužba za hakiranje koje dolaze sa Zapada.

Zapadne tajne službe svrstavaju Rusiju i Iran među najopasnije pretnje u cyber prostoru, pored Kine i Sjeverne Koreje. Predstavnici ruskih tajnih službi kažu da nema dokaza o povezanosti “Turle” s iranskom hakerskom grupom “APT34”, čije je alate preuzela, a za koju se tvrdi da radi za iransku vladu.




Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.