fbpx

London za sankcije Iranu, Rusija protiv, Njemačka zabrinuta

Autor: hina

'Bilo kakve nove sankcije u međunarodnoj zajednici će se doživjeti kao instrument za promjenu režima u Iranu. Taj je pristup za nas neprihvatljiv, a ruska strana ne namjerava razmatrati takve prijedloge', prenosi Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova.

Nakon što je UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) optužila Iran da je radio na razvoju nacrta nuklearnog oružja, službeni London zatražio je u srijedu uvođenje oštrijih sankcija protiv Teherana, dok im se Rusija protivi, a Njemačka izražava zabrinutost zbog naravi iranskog nuklearnog programa.

“UN i EU su već uveli dosad neviđene sankcije Iranu. Želimo osigurati njihovu punu primjenu kako bi zatvorili ‘rupe’ i onemogućili trgovinu s Iranom. Razgovaramo o jačanju toga pritiska, kao i budućim jednostranim mjerama ako Iran ne bude ispunjavao svoje obveze”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u parlamentu.

“Razmatramo dodatne mjere protiv iranskog financijskog sektora, naftnog i plinskog biznisa, kao i protiv pravnih i fizičkih osoba povezanih s nuklearnim programom”, dodao je Hague.


Moskva, pak, ističe da neće poduprijeti nove, oštrije sankcije protiv Irana. “Bilo kakve nove sankcije u međunarodnoj zajednici će se doživjeti kao instrument za promjenu režima u Iranu. Taj je pristup za nas neprihvatljiv, a ruska strana ne namjerava razmatrati takve prijedloge”, prenosi Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova.

Njemačka vlada smatra da izvješće IAEA-e, u kojem se navodi da je Iran radio na nacrtu atomske bombe i da tajna istraživanja možda još traju, pojačava zabrinutost oko njegova nuklearnog programa.

“Njemačka vlada već je dulje vrijeme zabrinuta zbog razvoja iranskog nuklearnog programa i njegova stvarnog karaktera. Sadržaj izvješća značajno povećava tu zabrinutost”, rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.