Ljubiši Četiću 13 godina zatvora za ubojstvo 200 Hrvata

Autor: hina

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba iz konvoja su izdvojili oko 200 osoba koje su potom strijeljali, a tijela im pobacali niz liticu. Jedino je Četić izrazio kajanje zbog počinjenog zločina.

Bivši pripadnik policije bosanskih Srba Ljubiša Četić osuđen je u četvrtak na trinaest godina zatvora nakon što ga je vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo krivim za sudjelovanje u protjerivanjima i ubojstvu oko dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora.

Četić je s još sedam bivših pripadnika policije, odnosno vojske Repubike Srpske, optužen za zločin počinjen na Korićanskim stijenama na području planine Vlašić.

Na tom je mjestu u kolovozu 1992. godine zaustavljena kolona autobusa kojima je iz zarobljeničkih logora s područja Prijedora prevoženo oko 1.200 zatočenih Hrvata i Bošnjaka s obrazloženjem kako će biti razmijenjeni za srpske zarobljenike.

Prema navodima optužnice, pripadnici vojske i policije bosanskih Srba iz konvoja su izdvojili oko 200 osoba koje su potom strijeljali, dok su njihova tijela pobacana niz litice planinske ceste gdje su pronađena tek po završetku rata.

Ljubiša Četić je tijekom suđenja priznao krivnju za sudjelovanje u ovom zločinu te je pristao svjedočiti u korist optužbe i dati izjavu kojom se kaje zbog počinjenih zločina.

Tužiteljstvo mu je zauzvrat ponudilo kaznu u trajanju od jedanaest do trinaest godina zatvora, a vijeće Suda BiH svojom je presudom prihvatilo taj sporazum.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.