LITVA: Ekonomist desničar u predsjedničkoj fotelji

Autor: Eva Grgić

LITVA u nedjelju bira novoga predsjednika. Sigurno je da će on biti ekonomist desnog centra, a sučeljavaju se bivša ministrica financija i erudit  i politički početnik. Njihovi se programi puno ne razlikuju, a među samim građanima jača eurofilska struja koja je uvjerena u prosperitet i sigurnost koju im pruža EU, prenosi N1.

Ingrida Šimonyte, neovisna zastupnica bliska konzervativcima, pobijedila je u prvom krugu 12. svibnja s malom razlikom, osvojivši 31,13 posto glasova, dok je neovisni kandidat Gitanas Nauseda dobio 30,95 posto.

Analitičari vjeruju da bi u drugom krugu pobijediti mogao Nauseda. Izbori se održavaju paralelno s izborima za Europski parlament. “Litva ima snažnu tradiciju neovisnih predsjednika i Nauseda u tome crpu snagu”, objašnjava Linas Kojala, šef Centra za istočnoeuropske studije u Vilniusu.

Pobjednik će zamijeniti popularnu predsjednicu Daliju Grybauskaite, koja završava drugi uzastopni mandat, posljednji po zakonu. “Čelična dama”, poznata po svojem odlučnom jeziku kada je riječ o Rusiji, spominje se kao moguća kandidatkinja za predsjednicu Europskog vijeća.

Pitanja svakodnevnog života dominirala su predizbornom kampanjom. Litva ima problema s demografijom zbog iseljavanja stanovnika u zapadnu Europu. Dvoje kandidata obećali su da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih u zemlji koja je članica eurozone i ima 2,8 milijuna stanovnika od kojih gotovo 30 posto živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, posebice na selu.

Rast bi trebao ove godine iznositi 2,7 posto BDP-a, puno više od prosjeka eurozone od 1,1 posto. Predsjednički kandidati, ekonomisti po zanimanju, obećali su da će ga pravednije raspodijeliti. Savjetnik u privatnoj banci, Nauseda (55) se predstavlja kao “nacionalni kandidat” iznad političkih sukoba i bez regionalnih repova.

Njegovi pristaše, među kojima je bivši predsjednik Valdas Adamkus, vide u njemu novo lice i intelektualca koji bi mogao unijeti sklad u politički život.




Njegovi kritičari smatraju da mu je platforma previše nejasna i da ukazuje na manjak političkog iskustva. Šimonyte (44) obećala je da će se “oduprijeti populizmu” i naglašava svoje političko iskustvo.

Godine 2009., kao ministrica financija provela je stroge mjere štednje zbog gospodarske kontrakcije od gotovo 15 posto. Liberalna kada je riječ o socijalnim temama, ona podržava istospolna partnerstva, što je kontroverzno pitanje u toj većinski katoličkoj zemlji. Video snimka na kojoj nakon pobjede u prvom krugu pleše uz pjesmu “Whiskey in the jar” postala je jako popularna na internetu, posebice među mladima.

No njezina uloga u politici štednje nije zaboravljena. “Ja sam protiv Šimonyte zbog rezova mirovina tijekom krize”, rekla je umirovljenica Anele Lijuniene. Po njezinom mišljenju, Nauseda je “poštena, elegantna osoba i dobar ekonomist”.




Litavski predsjednik nadležan je za diplomaciju i obranu i ima pravo veta, ali mora se konzultirati s vladom ili premijerom kod imenovanja najviših dužnosnika. I Nauseda i Šimonyte podržavaju članstvo zemlje u EU-u i NATO-u, koje se smatra glavnim štitovima od Rusije, posebice od aneksije Krima 2014.

Po Linasu Kojali, novi predsjednik morat će se baviti problemima kao što su pozicioniranje zemlje u kontekstu napetosti između EU-a i SAD-a, pitanja sigurnosti povezana s kineskim investicijama i odnosi sa susjednim Bjelorusijom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.