fbpx

Libijski napadi mogli bi predstavljati ratni zločin

Autor: hina

Prema međunarodnom pravu, namjerno gađanje medicinskih objekata je ratni zločin, a namjerno gađanje ili bezobzirno napadanje civila može značiti ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, rekla je Visoka povjerenica UN-a Navi Pillay.

Prijavljena uporaba kazetnog streljiva i teškog oružja u napadu libijske vlade na Misratu izazvala je brojne civilne žrtve i mogla bi predstavljati zločin po međunarodnom pravu, upozorili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je na prekid opsade Misrate i osudila napade, uključujući i one s kazetnom bombom za koju je rekla da je prošloga tjedna eksplodirala par stotina metara od bolnice u tom gradu na zapadu Libije.

– Prema međunarodnom pravu, namjerno gađanje medicinskih objekata je ratni zločin, a namjerno gađanje ili bezobzirno napadanje civila može značiti ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava – rekla je Pillay u priopćenju.


Izviješteno je da su najmanje dvije klinike u Misrati pogođene minobacačkom i snajperskom vatrom, rekla je Pillay.

Libijski pobunjenici optužili su snage Moamera Gadafija da su se rabili kazetne bombe.

Organizacija Human Rights Watch objavila je prošloga tjedna da su u stambenim četvrtima Misrate pronađeni ostaci kazetnih bombi.

Libijska vlada odbacila je optužbe za uporabu kazetnih bombi i granatiranje civila.


Novinar ubijen u Misrati, trojica ranjena
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.