Foto: Wochit / Sergei Savostyanov/TASS PUBLICATION

KUHA SE IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE: Američki šef diplomacije otišao u Europu u jeku straha od ruske invazije

Autor: Dnevno.hr

Američki državni tajnik Antony Blinken otputovao je u srijedu u Europu zbog sve većeg straha da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna.

Blinken će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prije nego se sastane sa svojim britanskim, francuskim i njemačkim kolegama u Berlinu.

U petak će se u Ženevi sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija poriče planove o invaziji, SAD na oprezu

Rusija je u više navrata zanijekala bilo kakve planove za pokretanje napada na susjednu Ukrajinu. Međutim, u utorak su visoki američki dužnosnici rekli da bi Moskva mogla pokrenuti invaziju u “bilo kojem trenutku”.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da je rusko gomilanje desetaka tisuća vojnika u blizini granice s Ukrajinom stvorilo “izuzetno opasnu situaciju”.

Rekla je da “nijedna opcija nije isključena” kako bi se izbjeglo izbijanje sukoba i dodala da je “ono što će tajnik Blinken učiniti je vrlo jasno istaknuti da postoji diplomatski put naprijed”.

Visoki dužnosnik State Departmenta, koji je želio ostati anoniman, rekao je agenciji AFP da će Blinken nastojati ponuditi Lavrovu “diplomatski izlaz” iz krize tijekom razgovora u petak, piše BBC.




Američki diplomat ide po potporu zapadnih saveznika

Diplomatska turneja slijedi nakon neuvjerljivih razgovora između Moskve i zapadnih zemalja prošlog tjedna, a dužnosnici State Departmenta kažu da će Blinken nastojati “naglasiti predanost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine” tijekom sastanka s predsjednikom Zelenskim.

Očekuje se da će najviši američki diplomat također nastojati ojačati potporu zapadnih saveznika kako bi nametnuli ono što su dužnosnici nazvali “masovnim posljedicama i teškim ekonomskim troškovima za Rusiju” ako dođe do invazije.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock već je tijekom posjeta Kijevu u ponedjeljak signalizirala da bi svaka daljnja eskalacija “nosila visoku cijenu za ruski režim — gospodarsku, političku i stratešku”. No, ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov pozvao je zapadne vlade da uvedu hitne sankcije Moskvi.




Govoreći za BBC-jev program HardTalk, upozorio je da bi ruska invazija na zemlju mogla dovesti do krvoprolića i izbjegličke krize u Europi.

Putin traži da NATO zaustavi širenje

U međuvremenu, vlada predsjednika Vladimira Putina postavila je niz zahtjeva zapadnim vladama, uključujući zahtjev da se zaustavi širenje NATO-a dalje na istok i da ograniči svoje aktivnosti u drugim istočnim državama, poput Poljske.

U eseju objavljenom u ponedjeljak, britanski ministar obrane, Ben Wallace, optužio je Rusiju da koristi NATO kao “slamku” da opravda invaziju na Ukrajinu, optužujući predsjednika Vladimira Putina da je motiviran “etnonacionalizmom”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.