EPA

KUCNUO JE ČAS: Danas se zatvara ICTY u Haagu!

Autor: Hina

Tijekom više od 24 godine rada Haški sud procesuirao je 161 optuženog

Svečanost zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održava se u četvrtak poslijepodne u Haagu, a za deset dana Haški će sud službeno prestati s radom te će neriješene predmete preuzeti tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove.

Svečanosti zatvaranja u dvorani vitezova u nizozemskom parlamentu nazočit će, među ostalima, nizozemski kralj Vilim Aleksandar, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te bivši i dosadašnji suci i tužitelji.

ICTY je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a 25. svibnja 1993. godine radi progona počinitelja ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. Tijekom više od 24 godine rada Haški sud procesuirao je 161 optuženog.

Posljednji postupak pred ICTY-ijem bilo je izricanje pravomoćne presude šestorici vojnih i civilnih čelnika Herceg Bosne, a objavljivanje te odluke ostat će zapamćeno po samoubojstvu generala Slobodana Praljka koji je, kad je čuo da mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u Bosni i Hercegovini, ispio otrov u sudnici.

Žalbene postupke u predmetima protiv ICTY-a bivših čelnika Republike Srpske Radovana Karadžića i Ratka Mladića osuđenih za genocid u BiH te protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja oslobođenog odgovornosti za zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata završit će Mehanizam za međunarodne kaznene sudove.

Pred Mehanizmom će se održati i ponovljeno suđenje čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine u Hrvatskoj i BiH.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.