Foto: Twitter

KRVAVA TIJELA VISJELA NA GLAVNOM GRADSKOM TRGU DOK SU IH GRAĐANI SNIMALI MOBITELOM: Talibani se koriste starim metodama kako bi poslali poruku ostalima

Autor: Dnevno

Afganistan je pao u ruke talibana koji su po dolasku na vlast obećavali kako se neće nikome osvećivati.

Ipak, čini se da tomu nije tako.

Naime, oni su na javnim trgovima objesili tijela četvorice muškaraca, tvrdeći da je riječ o otmičarima iz različitih dijelova grada Herata na zapadu Afganistana, prenosi AP.

“Obješeni kao primjer ostalima”

Talibanski zamjenik guvernera pokrajine Mavlavi Šir Ahmad Amar rekao je da su muškarci ubijeni u izravnim sukobima s talibanskim borcima nakon što su oteli trgovca i njegova sina koji su kasnije spašeni.

“Njihova su tijela obješena na gradskim trgovima kao primjer ostalim otmičarima. Obješeni su da se više nitko ne bi usudio počiniti takav zločin”, kazao je Amar.

U videu objavljenom na društvenim mrežama vidi se krvlju natopljeno tijelo jednog muškarca u lancima koje je obješeno o dizalicu na glavnome trgu grada Herata.

Telefonima snimali krvavu osvetu

Wazir Ahmad Seddiqi, koji vodi ljekarnu pokraj trga, rekao je za Associated Press da su četiri tijela donesena na glavni trg, a tri tijela premještena u druge dijelove grada radi javnog izlaganja.




Seddiqi je rekao da su talibani objavili na trgu da su četvorica uhvaćena u otmici i da ih je policija ubila.

U videozapisu se vide i stanovnici koji svojim mobilnim telefonima snimaju krvavu scenu.

I dalje će izvršavati pogubljena

Mula Nooruddin Turabi, jedan od utemeljitelja talibana i glavni provoditelj tumačenja šerijatskog zakona, izjavio je ovaj tjedan da će njihov pokret ponovno izvršiti pogubljenja i amputacije ruku, iako možda ne u javnosti.




Otkako su 15. kolovoza talibani zauzeli Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom, Afganistanci i svijet gledaju hoće li ponovno uspostaviti svoju radikalnu vlast kao i kasnih 1990-ih.

Vođe grupe ostaju ukorijenjeni u duboko konzervativnom, tvrdokornom svjetonazoru, čak i ako prihvaćaju tehnološke promjene, poput videa i mobitela.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.