Kristovi legionari traže oprost za zlodjela svog osnivača

Autor: hina

Spomenuvši "dugogodišnju i čvrstu vezu oca Maciela s jednom ženom i druge tragične postupke", Legionari ističu da osuđuju ta djela.

Vjerska družba Kristovih legionara zatražila je u petak opros” za sramotna djela svog utemeljitelja, oca Marciala Maciela optuženog za spolno zlostavljanje, u priopćenju koje je objavila na svojoj internetskoj stranici.

– Želimo se obratiti svima koje su sramotna djela našeg utemeljitelja povrijedila, ranila i sablaznila. Trebalo nam je vremena da prihvatimo te događaje iz njegova života. Za mnoge, osobito za žrtve, to je vrijeme bilo dugo i bolno – pišu čelnici te družbe.


– Još jednom izražavamo našu bol i žaljenje svim osobama koje su trpjele zbog postupaka našeg utemeljitelja. Želimo zatražiti oproštenje od svih onih koji su ga optužili a nije im se povjerovalo ili ih nismo znali saslušati – dodaje družba.

Spomenuvši “dugogodišnju i čvrstu vezu oca Maciela s jednom ženom i druge tragične postupke”, Legionari ističu da osuđuju ta djela.

‘Povučeno u molitvi i pokajanju’

Družba je prije deset dana objavila završetak inspekcije Svete Stolice radi istrage o toj ultrakonzervativnoj katoličkoj organizaciji.

Nakon čitanja izvješća papa Benedikt XVI. će odlučiti o mjerama.

Papa je 2006. osudio Marciala Maciela, zatraživši od njega da napusti sve dužnosti i da živi “povučeno u molitvi i pokajanju”.

Marcial Maciel koji je vrlo strogo upravljao organizacijom koju je sam osnovao 1941. u Meksiku, imao je kćer iz tajne veze za koju je družba doznala 2009.
Maciel koji je umro u siječnju 2008. u 87. godini morao se za života sučeliti s optužbama za spolno zlostavljanje bivših bogoslova.

Organizacija koja djeluje u 22 zemlje, među kojima u Meksiku i u Španjolskoj, ima 800 svećenika, 2.500 bogoslova, 70.000 laika i vodi 12 sveučilišta.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.