Foto: Guliver image/AP Photo/Vadim Ghirda

SAD SPREMA GOLEMI UDARAC RUSIJI, OVO ĆE PUTINA ‘ZABOLITI’! Rusi izveli raketni udar na Bakhut: ‘Točan broj žrtava još uvijek se ne zna’, sudbina vojnika iz Azovstala vrlo neizvjesna

Autor: Dnevno.hr

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji. Evakuacija je vjerojatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, tvrdi Ukrajina. Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da su 264 borca napustila čeličanu Azovstal  i odvedena u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija. Pedeset i tri teško ozlijeđena borca odvedena su u grad Novoazovsk, a još 211 u Olenivku, kaže zamjenica ministra obrane. Glavni stožer ukrajinske vojske kaže da su neki borci ostali zarobljeni u Azovstalu i da su napori za njihovo spašavanje u tijeku. Turski predsjednik Erdogan rekao je da Turska neće odobriti zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, optužujući ih za skrivanje terorista. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da ulazak nordijskih država ne prijeti Rusiji, ali bi nova vojna infrastruktura na njihovom teritoriju izazvala odgovor. U međuvremenu, u Estoniji i Latviji održavaju se neke od najvećih vojnih vježbi NATO-a ikada na Baltiku.

Ključne događaje pratite na portalu Dnevno, a jučerašnja događanja pratili smo OVDJE.

22:55  Bloomberg: SAD planira blokirati Rusiji mogućnost otplate duga

Američka vlada sprema se blokirati Rusiji mogućnost otplate duga američkim vlasnicima obveznica, što bi Rusiju dovelo bliže bankrotu, piše Bloomberg.

Ranije je, početkom travnja, američka vlada zabranila Rusiji korištenje novca koji se nalazi u američkim bankama.

Rusija je posljednji put bankrotirala još 1917. godine tijekom boljševičke revolucije. Neispunjenje obveza otežalo bi ruskoj vladi posuđivanje novca u budućnosti, što bi potencijalno dovelo do teške financijske situacije u zemlji.

22:45 Rusija objavila navodnu snimku predaje ukrajinskih vojnika u Azovstalu




Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimku za koju tvrdi da se ukrajinski vojnici predaju u čeličani Azovstal u Mariupolju. Sky News je provjerio lokaciju i zamaglio lica navodnih ukrajinskih vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima.

Ranije danas objavljeno je da su 264 muškarca evakuirana iz čeličane, a 53 od njih prebačeno je u bolnicu na istoku Ukrajine pod ruskom kontrolom. Njihova sudbina je neizvjesna.

22:30 Medvedev: ‘Rusija neće dopustiti izbijanje Trećeg svjetskog rata’




“Rusija neće dopustiti izbijanje Trećeg svjetskog rata, ali je u slučaju napada u stanju istog trena odgovoriti kao izrazito snažno”, rekao je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na Telegram kanalu nakon posjeta nuklearnom centru u Sarovu.

Nuklearni štit zemlje nazvao je “arsenalom modernog, pouzdanog i učinkovitog oružja”, koje “i danas hladi ambicije onih koji su svojim i tuđim rukama spremni pokrenuti Treći svjetski rat. Nećemo dopustiti takvu situaciju. Ali prisiljeni smo stalno podsjećati da smo u slučaju napada na našu zemlju u stanju istog trena uputiti iznimno snažan odgovor. Odbiti svaku agresiju koja prijeti našoj državi”, napisao je Medvedev.

22:00 ‘Ukrajina nanosi teške gubitke Rusiji’

“Europska unija će nastaviti pomagati u vojnoj opremi Ukrajinu, čije snage nanose teške gubitke Rusiji, koja je prije više od dva mjeseca započela invaziju na tu zemlju”, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ne bih se usudio iznositi pretpostavke koliko Rusija može izdržati, ali ako je istina da je izgubila 15 posto svojih vojnika od početka rata, to je onda svjetski rekord u gubicima vojske koja vrši invaziju na drugu zemlju”, rekao je Borrell nakon sastanka ministara obrane država članica EU-a.

21:10 Raketni udar na Bakhmut

Ukrajinski dužnosnici kažu da je grad Bakhmut u regiji Donjeck pogođen projektilom u utorak, što se smatra naznakom da ruske snage možda proširuju domet svojih napada.

Raketni udar uništio je peterokatnicu u gradu, prema regionalnoj policiji Donjecka. Jedna osoba je poginula, a 9-godišnje dijete je teško ozlijeđeno, prenosi CNN.

“Točan broj žrtava se još ne zna”, priopćila je policija.

Bakhmut je važno središte ukrajinske vojske i njegova bolnica liječi ranjene vojnike. Udaljen je otprilike 20 kilometara od prve linije oko Popasne.

“Rusi ne zaustavljaju masovno granatiranje duž cijele crte bojišnice od Vuhledara do Bakhmuta”, rekao je Pavlo Kyrilenko, načelnik vojne uprave Donjecke regije.

20:00 Reuters: Borci iz Azovstala stigli u bivšu kaznenu koloniju

“Sedam autobusa s ukrajinskim borcima koji su se tjednima borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal u Mariupolju stiglo je danas u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivka u blizini Donjecka”, rekao je svjedok za Reuters.

Ruska novinska agencija TASS navodi da ruski Istražni odbor planira ispitati vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

19:30 Razgovarali Zelenski i Macron

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je vodio “dug i smislen” telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Zelenskij je objavio da je Macrona izvijestio o tijeku neprijateljstava, operaciji spašavanja vojske iz Azovstala i pregovaračkom procesu.

Dvojica čelnika također su govorili o pripremi šestog paketa sankcija, mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i ukrajinskom zahtjevu za status kandidata za članstvo u EU.

18:50 Rusija od suda zatražila da se Azov proglasi terorističkom organizacijom

Rusija je zatražila od ruskog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom.

“Sudski postupak proglašenja ukrajinske paravojne nacionalističke udruge Azov (drugi nazivi: bataljun Azov, pukovnija Azov) terorističkom organizacijom i zabrane djelovanja Azova na teritoriju Ruske Federacije zakazan je za suđenje 26. svibnja”, objavilo je rusko Ministarstvo pravosuđa, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

16:40 Putin: Europa riskira plaćanje najskuplje cijene energije na svijetu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da napuštanjem ruskih energenata Europa riskira plaćanje najskupljih cijena energije na svijetu. Putin je rekao da je nemoguće da neke europske zemlje brzo odustanu od ruske nafte, prenosi Reuters.

“Očigledno, neke države EU, u čijoj je energetskoj bilanci posebno velik udio ruskih ugljikovodika, to još dugo neće moći učiniti, odreći se naše nafte”, rekao je Putin

15:50 Joe Biden se sastaje s čelnicima Švedske i Finske oko članstva u NATO-u

Bijela kuća objavila je kako će se američki predsjednik Joe Biden sastati sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistijem. Teme sastanka u Bijeloj kući bit će europska sigurnost, kao i ojačavanja partnerstva i podrške Ukrajini.

15:15 Kremlj optužuje Zapad 

Kremlj optužuje Zapad tvrdeći da vodi diplomatski, ekonomski i politički rat protiv Rusije

“To su neprijateljske države jer ono što rade je rat”, kazao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji o obrazovanju blizu Moskve.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je zapadne sankcije nazvao ekonomskim “blitzkriegom”, dok invaziju na Ukrajinu još uvijek naziva “posebnom vojnom operacijom”.

14:50 Ruski pregovarač kaže da vojnici ukrajinskog Azova “trebaju biti osuđeni na smrtnu kaznu”

Ruski zastupnik koji sudjeluje u mirovnim pregovorima s Kijevom rekao je da bi Rusija trebala razmotriti smrtnu kaznu za, kako je rekao, nacionalističke borce iz ukrajinske pukovnije Azov. U raspravi u donjem domu ruskog parlamenta nakon što su se branitelji ukrajinske čeličane Azovstal predali, zastupnik Leonid Slutski rekao je, iako Rusija ima moratorij na smrtnu kaznu, treba “pažljivo razmisliti” o smrtnoj kazni za borce Azova. Oni ne zaslužuju živjeti nakon monstruoznih zločina protiv čovječnosti koje su počinili i koji se kontinuirano čine nad našim zarobljenicima, rekao je. Ova vijest dolazi nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će ukrajinski borci koji su se predali u čeličani biti tretirani “u skladu s međunarodnim standardima”, a da je to jamčio Vladimir Putin. Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da se više od 250 ukrajinskih boraca koji su se skrivali u čeličani u Mariupolju predalo nakon višetjedne opsade.

14:45 Ukrajinski borci u ruskom pritvoru nakon predaje željezare

Nekoliko sati nakon što su ukrajinski branitelji velike čeličane Azovstal konačno okončali svoju dugogodišnju obranu tog objekta, ruske vlasti počele su objavljivati ​​slike nekih od tih vojnika koji su sada u njihovom pritvoru. Na fotografijama se vidi kako ih pretresaju kao i vožnju u autobusu.

14:30 Peskov: Plan korištenja zaplijenjene ruske imovine za plaćanje obnove Ukrajine bila bi ‘direktna krađa’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je rekao da bi bila “potpuna krađa” da G7 i EU zaplijene zamrznute rezerve Rusije i potroše ih u ime Ukrajine. Njemački ministar financija Christian Lindner rekao je ovaj tjedan da je otvoren za ideju zapljene ruske državne imovine za financiranje obnove Ukrajine i da se o planovima u tom smislu već raspravlja među članovima dviju skupina. No, Peskov je rekao novinarima da nitko nije obavijestio Rusiju o takvoj inicijativi, koju je opisao kao “nezakonitu, eklatantnu i, naravno, zahtijeva odgovarajuću reakciju… To bi, zapravo, bila čista krađa”.

14:10 Kijev: Branitelji Mariupolja ‘promijenili su tijek rata’

Branitelji Mariupolja promijenili su tijek rata s Rusijom izdržavši 82 dana, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. U televizijskim komentarima Podoljak je rekao da je obrana lučkog grada prekinula operaciju Moskve za zauzimanje dijelova teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini. Dodao je kako su pregovori o evakuaciji više ljudi iz mariupoljske čeličane Azovstal, posljednjeg obrambenog bastiona u gradu nakon tjedana ruske opsade i bombardiranja, teški, ali da se nada da će biti uspješni. Neki branitelji Azovstala sada su se predali, što je označilo kraj najkrvavije europske bitke u posljednjih nekoliko desetljeća. Ukrajina vjeruje da su deseci tisuća ljudi poginuli u bitci za grad. “Budući da je Mariupolj privukao snage Ruske Federacije na 82 dana, operacija zauzimanja istoka i juga (Ukrajine) je obustavljena. To je promijenilo tijek rata”, rekao je Podoljak Premda bi potpuno zauzimanje Mariupolja predstavljalo najveću pobjedu Rusije u ratu, njezina kampanja nije uspjela drugdje.

14:00 Osam poginulih u ruskom napadu na mjesto kod Černihiva

Lokalni guverner objavio je da je najmanje osam ljudi poginulo, a 12 ozlijeđeno u napadu na mjesto Desna kod Černihiva.

12:55 Borrell: Sve članice EU podržat će Švedsku i Finsku

Sve zemlje članice EU-a podržat će Finsku i Švedsku u pridruživanju NATO-u, rekao je visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell. Predstavnici EU razgovarat će o namjerama obje nordijske zemlje da se pridruže savezu, za što će dobiti “snažnu podršku”, rekao je Borrell novinarima prije sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, dodajući: ‘Dobit će snažnu podršku, siguran sam od svih država članica, jer to povećava naše jedinstvo i čini nas jačima’. Dodao je da se “nada” da će NATO prevladati prigovore Turske na pokušaj Švedske i Finske da se pridruže savezu.

12:10 Zelenski: Radimo na tome da momke vratimo kuću

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je započela operacija “spašavanja branitelja Mariupolja”, ali je dodao da će posao zahtijevati “diskreciju i vrijeme”. U video izjavi Zelenski zahvaljuje Crvenom križu i UN-u, kao i ukrajinskim vojnim i obavještajnim službama, za njihove napore da “naše momke dovedu kući”. “Ukrajini su potrebni naši ukrajinski heroji živi. To je naš princip”, kaže. Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da su 264 borca napustila čeličanu Azovstal u Mariupolju i odvedena u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija.

12:00 Finski parlament danas glasa o zahtjevu za priključenje NATO-u

Finski parlament vjerojatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

11:30 Rusija: Pogodili smo pošiljke oružja

Ukrajinske zračne snage objavile su da je ruski krstareći projektil lansiran s mora tijekom noći pogodio infrastrukturne mete kod Lavova na zapadu zemlje, a Rusija je objavila da je uništila pošiljku američkog i europskog oružja, javljaju agencije. Zračne snage također su objavile da je ukrajinska protuzračna obrana oborila tri projektila. Po riječima regionalnog guvernera, pogođena je željeznička infrastruktura. Rusija napada prometna čvorišta i skladišta goriva u okolici Lavova u želji da oteža isporuke oružja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njegove rakete pogodile i uništile američke i europske pošiljke oružja u regiji Lavova na zapadu Ukrajine.

11:15 Zelenski ima razgovore s njemačkim čelnikom

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski izrazio je zahvalnost za njemačku pomoć nakon razgovora s kancelarom Olafom Scholzom. Rekao je kako su razgovarali o povećanim sankcijama Rusiji i izgledima za mir. Zelenski je također rekao da cijeni podršku zemlje, “uključujući i obrambenu”.

11:00 Lavrov: Ulazak Finske i Švedske u NATO neće napraviti veliku razliku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće napraviti “veliku razliku” jer su dvije zemlje već dugo sudjelovale u vojnim vježbama saveza. “Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a”, rekao je Lavrov, prenosi Reuters. “NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na Istok. Dakle, u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu.”

10:30 Ne zna se koliko je vojnika ostalo u čeličani

Vojska Ukrajine priopćila je kako radi na evakuaciji svih preostalih vojnika iz čeličane. “Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih na Azovstalu da spase živote ljudima”, dodaje se u priopćenju. Smatra se da je oko 600 vojnika bilo unutar čeličane, ali nije jasno koliko ih je točno ostalo. “Nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju.

09:40 Zapadni izvor: Putin donosi vojne odluke u Donbasu

Vjeruje se da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov vojni zapovjednik, general Valerij Gerasimov, izravno interveniraju u ruskoj vojnoj ofenzivi u Ukrajini i donose odluke koje inače donosi više nižih časnika – navodi zapadni vojni izvor. Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor je rekao: “Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u taktičko donošenje odluka na razini za koju bismo inače očekivali da će je preuzeti pukovnik ili brigadir.” Vojni izvor je rekao da su njih dvojica donosili odluke o kretanju trupa u Donbasu – području istočne Ukrajine koje je sada žarište ruske vojne ofenzive, prenosi BBC.

Već su se pojavile sugestije da se predsjednik Putin više uključio u svakodnevno vođenje vojne kampanje, otkako je Rusija pretrpjela neuspjehe na sjeveru zemlje i oko glavnog grada Kijeva. Nedavno su se pojavile i spekulacije da je ruski vojni zapovjednik, general Gerasimov, možda bio po strani – zajedno s nepotkrijepljenim glasinama da je ozlijeđen tijekom posjeta Donbasu prije nekoliko tjedana. Ali zapadni vojni dužnosnik jasno je dao do znanja da načelnik glavnog stožera Rusije još uvijek daje zapovijedi. “Gerasimov je spreman i radi”, rekao je.

09:30 Ministarstvo obrane UK: Rusija neselektivno koristi topničke udare

U svom posljednjem brifingu situacije u Ukrajini, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da se u sjevernoj regiji Černihiv procjenjuje da je oko 3500 zgrada – uglavnom stambenih – uništeno ili oštećeno tijekom ruskog napredovanja. To pokazuje da je Rusija spremna upotrijebiti topništvo u naseljenim područjima i čini se da je bombardirala neselektivno, zbog “ograničene sposobnosti stjecanja ciljeva” i ne želeći letjeti borbenim zrakoplovima izvan svoje linije fronta, navodi se. Predviđa se da će se Rusija nastaviti oslanjati na masovne topničke napade u narednim tjednima kako bi povratila zamah u svom napredovanju u Donbasu.

09:00 Rusi su gađali Ohtirku

Dmitro Živickij, guverner Sumija na sjeveroistoku Ukrajine, objavio je na Telegramu da je Ohtirka preko noći pogođena ruskim projektilima. “Pet ruskih projektila palo je na civilne ciljeve i nanijelo veliku štetu. Zapalila su se skladišta. Udarni val oštetio je ulazna vrata dvokatnice, a ljudi su ostali zarobljeni unutra. Pogođene su mnoge privatne kuće. Na crkvi su razbijeni prozori. Stradao je i Dječji vrtić Bajka. To je onaj isti koji su rasisti bombardirali prvih dana rata, kada su ljudi ovdje ginuli. Najmanje pet osoba je ozlijeđeno u današnjem napadu na grad”, napisao je. Guardian piše da njegove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

08:15 Ukrajinski časnik: U Mariupolju još nije gotovo

Oleksandr Danylyuk, bivši šef ukrajinske nacionalne sigurnosti i ministar financija, koji trenutno služi kao časnik u ukrajinskoj vojsci, razgovarao je u emisiji Today na BBC Radiju 4 o situaciji u čeličani. Neće reći koliko ih je točno ostalo u tvornici, ali kaže da ih je tamo ostalo još puno, od kojih su neki ranjeni. “To je olakšanje, ali nije kraj”. Njihova glavna misija je završena i treba im spasiti živote, kaže. Rusija kontrolira Mariupol, ali ne kontrolira čeličanu, iako je strateška važnost tvornice u ovoj fazi minimalna, dodaje, pa je prilično simbolično da Rusija preuzme punu kontrolu nad gradom. “Ali ta će ih simbolična akcija koštati mnogo života”.

07:30 Ruski napad nedaleko od Lavova

Rusi su raketirali vojnu bazu kod Lavova, 15 kilometara od granice Ukrajine s Poljskom.

07:15 Ukrajini “potrebni živi heroji”

“Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju. “Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, istaknuo je.

07:10 Kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu

Ukrajinska vojska objavila je da se radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji. Ova evakuacija označava kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, Mariupolj je u ruševinama,  tvrdi Ukrajina. Stotine ukrajinskih vojnika i civila tjednima su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, u ponedjeljak je napustilo postrojenje.

07:00  Stoltenberg traži razumijevanje za stajalište Turske o proširenju NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez. “Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme”, tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom. “Moramo stajati zajedno u ovom povijesnom trenutku”, dodao je. Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače. “Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.