Marko Lukunic/PIXSELL

Kovač za berlinski dnevni list: ‘Zajedništvo Europe, suočene s izazovima, mora se očuvati’

Autor: Hina

„Dogovor između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u savladavanju migrantske struje funkcionira dobro i dobar je primjer za efikasnu suradnju ograničenu na jedan dio Euope“, piše Kovač.

Uoči svog nastupnog posjeta Njemačkoj, hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač je u gostujućem članku u berlinskom dnevnom listu Tagesspiegel od ponedjeljka poručio kako se zajedništvo Europe, suočene s izazovima poput izbjegličke i migrantske krize te prijetećeg izlaska Velike Britanije iz EU-a, mora očuvati.

„Mi želimo i moramo sačuvati ovaj zajednički dom koji se zove Europa. Dom koji nam pruža zaštitu i udobnost i koji našim narodima i državama omogućava mirni suživot i očuvanje nacionalnih specifičnosti, naravno uz poštivanje zajedničkih pravila“, piše hrvatski ministar u svojstvu gosta-autora u berlinskom dnevniku Tagesspiegel.

Hrvatski ministar vanjskih poslova zaključio je kako odgovornost za sudbinu Europe nose sve zemlje kontinenta bez obzira na veličinu. On je istaknuo kako su političari izabrani od naroda prema kojemu su odgovorni ali da se isto tako mora razmišljati i djelovati na razini čitave Europe. Kovač je kritizirao činjenicu što trenutno za rješavanje migrantske krize ne postoji zajednički pristup rješavanju tog problema na razini čitavog kontinenta. Iznimka su zemlje jugoistočne Europe.

„Dogovor između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u savladavanju migrantske struje funkcionira dobro i dobar je primjer za efikasnu suradnju ograničenu na jedan dio Euope“, piše Kovač.

On istodobno zaključuje kako postoji nužnost što skorijeg rješenja na europskoj razini jer da „izolirana rješenja na nacionalnoj razini ne doprinose održivoj europskoj politici“. Kovač u svom obraćanju podržava i slovenski prijedlog, da ukoliko se ne uspije zaštititi tursko-grčka granica, to treba učini na grčko-makedonskoj.

On je naglasio kako će Hrvatska i dalje pokazivati humanost i doprinositi zajedničkom, europskom rješenju ali da ne može postati sabirni centar u kojem bi se zadržavale izbjeglice.

„Mi moramo poslati jasnu poruku a to je: Europa pruža pomoć i humanost ali Europa nije obećana zemlja, naši kapaciteti su ograničeni“, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova. Miro Kovač bi se u ponedjeljak trebao susresti s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom a predvečer bi trebao održati predavanje u, demokršćanima bliskoj, zakladi Konrad Adenauer na temu „Hrvatska vanjska politika nakon promjene vlade“.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.