Kongresmen traži smrtnu kaznu za vojnika-zviždača s Wikileaksa

Autor: M.S.

Vojnik Manning je očito pomogao neprijatelju, što bi moglo rezultirati smrću američkih vojnika ili onih koji s njima surađuju. Jasno je da bi trebalo razmisliti o smrtnoj kazni', rekao je kongresmen Mike Rogers.

Američki kongresmen Mike Rogers izjavio je da bi trebalo Bradleyja Manninga, ako se ustanovi da stoji iza davanja 92,000 povjerljivih vojnih dokumenata Wikileaksu, suditi kao izdajici te ga smaknuti, piše Telegraph.

Još se ne zna kakvu je ulogu 22-godišnji vojnik Manning imao u izdavanju dokumenata, no vlasti su potvrdile da istražuju njegovu upletenost.

– Ako ga ne optuže za izdaju, trebali bi ga definitivno optužiti za ubojstvo. Vojnik Manning je očito pomogao neprijatelju, što bi moglo rezultirati smrću američkih vojnika ili onih koji s njima surađuju. Ako to nije teški prekršaj, ne znam što jest. Jasno je da bi trebalo razmisliti o smrtnoj kazni – rekao je Rogers u jednoj radijskoj emisiji.

Rogers je ustvrdio i kako će ljudi sigurno umrijeti zbog otkrivenih podataka, te da je to prilično ozbiljna stvar.

Manning, inače vojni analitičar iz Potomaca u Marylandu čeka rezultate istrage zbog videozapisa koji je potresao internet prikazavši kako američki vojni helikopter u 2007. godini bez diskriminacije ubija civile i dvojicu Reutersovih novinara u Iraku. Tako je počela cijela afera, a Wikileaks je nastavio potresati pučanstvo.

Krajem srpnja objavljeni su dokumenti koji pobliže opisuju akcije, zločine i strahote u Afganistanu, koje je mahom počinila američka vojska, a sumnja je odmah pala na Manninga, koji je nekad bio stacioniran u Iraku, a i zato što se već nalazio u pritvoru zbog svojih ‘nedjela’.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.