Kina uhićenjima sprječava obilježavanje obljetnice prosvjeda iz 1989.

Autor: G.M.

Kina je nametnula posebne kontrole svojim društvenim mrežama i počela preemptivno uhićivati aktiviste ili ih stavljati pod nadzor kako bi ih spriječila da obilježe obljetnicu prosvjeda na Trgu nebeskog mira 1989.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je nezadovoljstvo pozivom SAD da oslobodi zatvorenike koji su još uvijek zatvoreni zbog sudjelovanja ili podržavanja prosvjeda 1989. godine. Dui Hua fondacija za ljudska prava procjenuje da se u zatvorima nalazi još desetak pritvorenika iz 1989. Ne radi se o studentima već onima koji su napali vojnike ili palili zgrade.

U pripremi za krvavu obljetnicu kada je vojska ustrijelila stotine civila koji su tražili demokratske reforme Kina je nametnula posebne kontrole svojim društvenim mrežama. Također je počela preemptivno uhićivati aktiviste ili ih stavljati pod nadzor kako bi ih spriječila da obilježe obljetnicu prosvjeda na Trgu nebeskog mira 1989.

Borci za prava izjavili su AFP agenciji da su u Beijingu pritvorene stotine aktivista, a sličan scenarij odvija se u svim dijelovima svijeta. Grupa starijih muškaraca koji su pripremali protest u parku u Guizhou prošlog tjedna su također zatvoreni što je zabilježio BBC-ev novinar.

Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.