Twitter

Kina pozvala Trumpa ‘neka dva puta razmisli’!

Autor: Hina

Kina je u ponedjeljak pozvala SAD da “dva puta razmisli” prije nego se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju sklopljenim s Moskvom na završetku Hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je ovaj vikend da se namjerava povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), potpisanim 1987. sa Sovjetskim Savezom.


Riječ je o projektilima dometa od 500 do 5500 kilometara.

Tim sporazumom je okončana kriza iz 1980-ih godina koja je izazvana raspoređivanjem sovjetskih projektila srednjeg dometa SS-20 s nuklearnim bojnim glavama koje su ciljale zapadne prijestolnice.

Trump je optužio Moskvu da “već godinama” ne poštuje taj sporazum.

Kina nije potpisnica tog sporazuma i može razvijati nuklearno oružje srednjeg dometa.

Utjecajni republikanski senator Lindsey Graham, blizak američkom predsjedniku, pozdravio je u nedjelju najavu povlačenja iz tog sporazuma. “Rusi nikada nisu poštivali svoj dio dogovora, a Kinezi razvijaju vlastite programe naoružanja i moramo na to odgovoriti”, rekao je.

“Moram naglasiti da je spominjanje Kine u toj priči o povlačenju iz sporazuma u potpunosti pogrešno”, odgovorila mu je u ponedjeljak Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kazala je kako se nada da će “strane na koje se to odnosi” “dva puta razmisliti” prije nego se povuku iz tog sporazuma, koji je odigrao “važnu ulogu” kada je riječ o stabilnosti u svijetu.
“Jednostrano povlačenje izazvalo bi mnogostruke negativne učinke”, upozorila je na redovitoj konferenciji za novinare.

INF sporazum potpisali su Mihail Gorbačov i Ronald Reagan.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.