fbpx
Foto: Guliver Images

KINA NE MORA NAPASTI TAJVAN DA GA SLOMI: Svijetu su pokazali drugu strategiju: ‘Opkolili ga poput omče’

Autor: M.P.

Kineske vojne vježbe pokazuju da Peking ne treba izvršiti invaziju na Tajvan da bi ga kontrolirao – naprotiv, može zagušiti samoupravni otok, odsijecajući ga od vanjskog svijeta, kažu kineski i američki analitičari.

Vježbe Narodne oslobodilačke vojske (PLA), koje su službeno započele prošlog četvrtka, usredotočile su se na šest zona koje su u biti okruživale Tajvan, ograničavajući pristup civilnim brodovima i zrakoplovima u tom području, dok su snage izvodile vježbe pucanja i lansiranja projektila, velika je analiza CNN-a.

Meng Xiangqing, profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu PLA, rekao je da je šest područja odabrano kako bi se pokazalo kako Kina može odsjeći tajvanske luke, napasti njegove najvažnije vojne objekte i prekinuti pristup stranim snagama koje bi mogle doći u pomoć Tajvanu.


Šest područja spojeno u omču

“Spojite šest područja u liniju, poput omče, s čvorom omče točno u smjeru jugozapada”, rekao je Meng u intervjuu za državnu televizijsku kuću CCTV.

Komunistička partija Kine gleda na demokratski Tajvan kao na svoj teritorij – unatoč tome što ga nikada nije kontrolirala. Ujedinjenje Tajvana s kopnom kamen je temeljac kineske politike i predsjednik Xi Jinping nije isključio upotrebu sile kako bi se otok stavio pod kontrolu Pekinga.

Meng je primijetio da su sjeverna područja vježbi uspješno odsjekla Tajvan od Okinawe, otoka na kojem i Japan i Sjedinjene Države imaju značajna vojna sredstva. U južnim područjima, PLA je pokazala da može kontrolirati kanal Bashi, “jedini način za ulazak i izlazak iz Južnog kineskog mora”, rekao je.

‘Opkoljivanje Tajvana bez presedana’

A u istočnim područjima, kineske su snage pokazale da precizna kineska raketna vatra može natjerati strane ratne brodove da se povuku iz voda Tajvana, dodao je.

“Ovo je opkoljavanje otoka Tajvana bez presedana”, rekao je Meng. U ponedjeljak je Kina objavila obavijest da se vježbe nastavljaju.

Okidač za dugo planirane vježbe

Vježbe su započele nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi naljutila Peking posjetom Taipeiju prošlog tjedna kako bi pokazala svoju potporu demokraciji na otoku.
Peking je preplavio mora i nebo oko Tajvana brodovima i mlažnjacima – čak 80 kineskih ratnih zrakoplova i plovila otkriveno je u nedjelju u Tajvanskom tjesnacu, prema tajvanskom ministarstvu obrane.

Prethodnih dana, PLA je također ispalila rakete prema malim otocima pod kontrolom Tajvana u blizini kopna i lansirala balističke projektile dalje od njih, a neki su letjeli iznad Tajvana i pali u ocean istočno od otoka. Pet ih je palo u Japansku ekskluzivnu gospodarsku zonu. To je bila poruka jednom od ključnih pristaša Tajvana, kao i vladi u Taipeiju.

Karta šest kineskih područja vježbi “jasno pokazuje gdje Kinezi misle da su ključna operativna područja za njihovo strateško zastrašivanje Tajvana”, napisao je Mick Ryan, pomoćni suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije i bivši general australske vojske. na Twitteru.
‘Svako preuzimanje Tajvana moglo bi početi izolacijom’

Komercijalni brodovi i zrakoplovi upozoreni su da se drže podalje od zona vježbi, što je prisililo brodare i zračne prijevoznike da dogovore alternativne rute.

Carl Schuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva na Havajima, rekao je da je blokada šest zona pokazala da bi svako preuzimanje Tajvana moglo započeti strategijom izolacije.

“Vježba je pokazala da blokada u sukobu ne mora zahtijevati stalnu pomorsku nazočnost na moru, već se pomorski i zračni promet mogu odvratiti zračnim i raketnim prijetnjama kao potporom pomorskoj blokadi”, rekao je Schuster.

“Vježba… sugerira da bi Peking prvo izolirao Tajvan i pribjegao zračnim i raketnim napadima u nadi da će slomiti političku volju Taipeija. Skupa invazija vjerojatno je posljednje sredstvo”, rekao je Schuster. U ponedjeljak je Kina objavila obavijest da se vježbe nastavljaju.

Što bi se moglo dogoditi sljedeće

Schuster je rekao da je mnogo toga što je Peking pokazao već dugo u izradi. Vježbe su se poklopile sa standardnim vojnim vježbama na kalendaru obuke PLA-a, ali je rekao da je posjet Pelosi omogućio Kini da prezentira veću izjavu.

“Veličina, geografska širina i složenost vježbe odražavaju višemjesečno planiranje”, rekao je. “Ova vježba označava najnoviju eskalaciju kineske vojne vježbe koja se širi i kampanje zastrašivanja Tajvana.”

Rekao je kako očekuje da će PLA nastaviti vršiti pritisak na Tajvan, a također bi mogao poslati poruku Japanu s dodatnim vježbama na sjeveru otoka.

Nove vježbe također su vjerojatne u Južnom kineskom moru, 1,3 milijuna četvornih milja vode, za koji Kina maltene tvrdi da je njen suvereni teritorij, a gdje je Peking izgradio vojne utvrde na spornim otocima, rekao je Schuster.

Protivnici dobivaju uvid u kinesku vojsku

Iako će kontinuirane vježbe omogućiti PLA-u da poboljša svoju taktiku i operacije, one također mogu pružiti priliku protivnicima da nauče o modernoj kineskoj vojsci, kažu stručnjaci.

“Ništa ne pruža bolji uvid u stvarne sposobnosti vojske nego vidjeti ih raspoređene”, napisao je Ryan, bivši general australske vojske, na Twitteru.

Prošlotjednim vježbama Xi je morao pokazati da neće posustati u svojoj predanosti stavljanju Tajvana pod kontrolu Pekinga, rekao je Schuster. Pelosina posjeta otoku predstavljala je izravnu prijetnju tome predstavljanjem alternativne vizije demokracije.

“Pelosi vodi demokratski izabran ogranak koji pokreće financiranje američke vlade i ekonomske politike. Njezin položaj i uloga čine njezinu predanost sigurnosti Tajvana posebno značajnom”, rekao je Schuster.

“U nemogućnosti da je maltretira, Xi je morao pokazati moć Kine – diplomatsku, ekonomsku i vojnu”, rekao je. Dok su vojne vježbe Xiju dale snažnu sliku koja je poduprla njegovu odlučnost, Kina je također pogodila Pelosi i američku vladu nizom sankcija.

Mjere uključuju otkazivanje budućih telefonskih poziva i sastanaka između kineskih i američkih vojnih vođa i obustavu suradnje u pitanjima koja uključuju repatrijaciju ilegalnih imigranata, pravnu pomoć u kaznenim stvarima i borbu protiv transnacionalnog kriminala. Obustavljeni su i razgovori o klimatskim promjenama.

Peking je također najavio mjere usmjerene na Pelosi i članove njezine uže obitelji. “Cilj je zastrašivanje primjenom svih elemenata kineske moći”, rekao je Schuster u velikoj analizi CNN-a.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.