fbpx

Katolička crkva pedesetih ubijala duševno bolesne dječake

Autor: hina

Tužitelji su rekli da je dječacima koji su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u gradu Heelu brat Andreas vjerojatno dao prekomjernu dozu morfija. Međutim, brat Andreas umro te da više nema živućih osumnjičenika.

Tridesetsedmoricu dječaka koji su početkom pedesetih godina prošlog stoljeća umrli u nizozemskoj psihijatrijskoj bolnici koju je vodila katolička crkva vjerojatno je ubio redovnik zadužen da se o njima brine, rekli su tužitelji u četvrtak.

U izvješću objavljenom u četvrtak tužitelji su rekli da je dječacima koji su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u gradu Heelu brat Andreas vjerojatno dao prekomjernu dozu morfija.

To je posljednji u nizu skandala koji su pogodili u crkvu u Nizozemskoj gdje je prošle godine neovisno povjerenstvo utvrdilo da je 20.000 maloljetnika spolno zlostavljano u katoličkim sirotištima, školama i sjemeništima od 1945. do 1981. godine.


Tužitelji su rekli da je brat Andreas umro te da više nema živućih osumnjičenika. Da je živ postojalo bi dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka. Istraga je pokrenuta nakon što je povjerenstvo uočilo neubičajeno visok broj umrlih u bolnici prije šezdesetak godina. Guus Vestraelen, liječnik u ustanovi, gotovo je sigurno “pokrivao” brata Andreasa krivo navodeći uzroke smrti, no i on je u međuvremenu umro.

“Na temelju utvrđenih činjenica brat Andreas bi bio osumnjičen da je još uvijek živ”, napisali su tužitelji. Oni su rekli i da je roermondska biskupija, gdje se nalazila bolnica, za sumnjive smrti saznala do 1958. ali da nije obavijestila vlasti. “Biksupija nalazi neobjašnjivim to što tada nije prijavila te događaje”, rekla je biskupija u četvrtak u izjavi o, kako je rekla, “uznemirujućim” nalazima. Biskupija je izrazila i žaljenje što unutarnja istraga provedena pedesetih godina nije utvrdila činjenice.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.