Kardinali Schoenborn i Puljić: ‘U nekim područjima BiH katolika više nema’

Autor: Hina

Kardinal Puljić istaknuo je kako treba imati hrabrosti stvari nazvati pravim imenom.

Kardinal Christoph Schoenborn, bečki nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Austrije, upozorio je u četvrtak u Sarajevu na težak položaj Crkve u Bosni i Hercegovini, a vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić još je jednom pozvao na odgovorno ponašanje političara kako bi se zaustavilo stvaranje napetosti i poduzeli koraci ka izgradnji pravednog mira i jednakopravnosti.

Kardinal Schoenborn predvodio je biskupe iz Austrije u višednevnom posjetu BiH, a ovog je tjedna održano i zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija dvije države kao znak posebne potpore Crkvi u BiH i katolicima u toj zemlji, čiji se broj neprestano smanjuje. Uz jedanaest biskupa iz Austrije i BiH u zajedničkom su zasjedanju sudjelovali i apostolski nunciji u Beču i Sarajevu Peter-Stephan Zurbriggen i Luigi Pezzuto.

“Ovo je naš znak solidarnosti s ljudima u BiH, ali i s biskupima kako bi uputili ohrabrenje i Crkvi i narodu”, kazao je bečki nadbiskup te podsjetio kako je kroz brojne incijative iz Austrije u BiH pomoć stizala još u najtežem ratnom razdoblju. Najavio je kako će Crkva takve inicijative nastaviti podupirati, istodobno upozorivši na migracije dramatičnih razmjera u BiH, koje su posebice pogodile katolike.

“U nekim područjima BiH katolika više nema”, kazao je kardinal Schoenborn dodajući kako je u takvim uvjetima potpuno neizvjesno hoće li se oni koji su izbjegli tijekom rata vraćati i koliko će pomagati BiH u izgradnji njene budućnosti.  “Pravedni mir u zemlji još nije uspostavljen”, kazao je kardinal Schoenborn i najavio kako će Crkva i biskupi u Austriji učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu europski put BiH.

Podsjetio je i na riječi pape Franje koji je Sarajevo nazvao “drugim Jeruzalemom” zbog suživota različitih entičkih i religijskih skupina te je pozvao na očuvanje dijaloga među njima kao preduvjeta trajnog mira. “Želim ovom gradu da u budućnosti bude uzor međuvjerskog dijaloga i dijaloga među kulturama”, kazao je bečki nadbiskup dodajući kako tome nema alternative.

Puljić: Treba jamčiti jednakopravnost  i konstitutivnost

Biskupi iz Austrije o stanju u BiH odvojeno su razgovarali s nekima od najviših dužnosnika u toj zemlji, uključujući članove Predsjedništva BiH te s predstavnicima međunarodnih organizacija i vjerskih zajednica. Kardinal Schoenborn je kazao kako samo može poduprijeti poruku koju je tijekom tih susreta državnim dužnosnicima u BiH prenio kardinal Puljić, “jasno i mudro i odlučno”.




Kardinal Puljić istaknuo je kako treba imati hrabrosti stvari nazvati pravim imenom. “Bez istine teško je poći putem pomirenja. Svatko od nas treba očistiti svoje dvorište, a smeće ne bacati u tuđe”, kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako je veoma važno da, kada se traži nešto za svoj narod, to isto prizna i drugome, jer je to evanđeosko načelo.

“Odlazak ljudi iz BiH danas opterećen je napetošću koja vlada. Treba donijeti zakone pred kojima smo svi jednaki, dakle jamčiti ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost”, kazao je kardinal Puljić zahvalivši kardinalu Schnoenbornu i svim članovima Biskupske konferencije Austrije na iskrenoj potpori i skrbi za BiH i katolike u njoj.

Na pitanje o budućnosti BiH, kardinal Puljić je kazao kako će ona ovisiti o tome koliko se bude poštovala jednakopravnost u njoj. “Mi smo sretni da je Dayton zaustavio rat, no mi smo već 1995. upozorili da ovakav sporazum teško može uspostaviti pravedni mir. Vidjeli smo da su podijelili Bosnu na dva dijela i da je u jednom dijelu ozakonjeno etničko čišćenje”, podsjetio je kardinal Puljić na poznate činjenice.




Istaknuo je kako je u Daytonu zapisana odredba o konstitutivnosti tri naroda no ona se teško realizira, posebice jer u Republici Srpskoj Hrvati ne mogu ostvariti konstitutivnost, a u Federaciji postoji opasnost majorizacije odnosno preglasavanja manjine. Ipak ni takav manjkavi Dayton nije ostvaren a posebice Aneks VII koji jamči pravo povratka prognanika, kazao je vrhbosanski nabiskup.

“Potrebno je ne mijenjati ustav nego vratiti jednaka prava na cijelom području BiH a posebice ostvariti ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo”, kazao je kardinal Puljić

Članovi biskupskih konferencija u poseboj su zajedničkoj izjavi upozorili kako u mnogim dijelovima  BiH “katolicima prijeti potpuni nestanak”  pa žele ohrabriti sve koji su, unatoč kušnjama, odlučili ostati i prenijeti im svoje nade za budućnost, a sve na odgovornim dužnostima potiču da se založe radi uspostave pravedog mira.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.