fbpx
Screenshot

KAOS U BRUXELLESU: Trump ponovno napao Njemačku, prekinut sastanak s Gruzijom i Ukrajinom

Autor: Hina

Američki predsjednik Donald Trump nastavio je i u četvrtak s napadima na Njemačku na summitu NATO-a te ponovno zatražio povećanje izdvajanja za obranu na četiri posto BDP-a, iako to nije bilo na dnevnom redu.

Drugog dana summita NATO-a, tijekom sastanka čelnika Saveza s Gruzijom i Ukrajinom, Trump je ponovno otvorio pitanje troškova za obranu. To nije trebalo biti na dnevnom redu pa su čelnici Ukrajine i Gruzije zamoljeni da napuste prostoriju kako bi čelnici NATO-a mogli ostati sami, navodi više diplomatskih izvora.

Trump je započeo s napadima već na putu prema sjedištu NATO-a kada je preko Twittera ponovno osudio Njemačku i druge bogate članice Saveza.


“Godinama su predsjednici neuspješno pokušavali dobiti da Njemačka i druge bogate države NATO-a plaćaju više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio troškova. Sjedinjene Države plaćaju milijarde dolara previše kako bi subvencionirale Europu, a gube u trgovini”, poručio je Trump.

U drugom tvitu Trump dodaje da je Njemačka “počela plaćati Rusiju, zemlju od koje želi da je štitimo, milijarde dolara za energiju iz plinovoda iz Rusije. To je neprihvatljivo. Sve države članice moraju ispuniti cilj od dva posto BDP-a, a to se mora popeti na četiri posto”.

Trump je i u srijedu zatražio da sve članice trebaju odmah podići troškove za obranu na dva posto, a kasnije to povećati na četiri posto. Saveznici su na summitu u Walesu 2014. zacrtali cilj da će do 2024. podići obrambene proračune na dva posto.

Američki predsjednik time je ponovno potvrdio koliko je nepredvidiv. Svi čelnici koji su u četvrtak pristizali na drugi dan summita isticali su da je rasprava tijekom večere u srijedu bila konstruktivna, ali je on u četvrtak ponovno krenuo s osudama.

Drugi dan summita na dnevnom redu je bio sastanak čelnika NATO-a s Gruzijom i Ukrajinom te partnerskim zemljama koje koje sudjeluju u misiji u Afganistanu.

Sastanci na vrhu NATO-a nikada nisu bili prigoda za veće, sadržajnije rasprave ili sukobe. Obično su to ceremonijalni susreti na kojima se potvrde ranije dogovoreni zaključci i deklaracije. Ovaj put je očito drukčije, iako su teme bile striktno ograničene na vojna pitanja, posebice na sposobnost odvraćanja ruskih prijetnji, oko čega postoji suglasnost nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. godine.
Trump danas u posjetu Velikoj Britaniji koja je “u previranjima”

Američki predsjednik Donald Trump dolazi u četvrtak u Veliku Britaniju na razgovore s čelnicom najjače američke saveznice u Europi i na čaj s kraljicom Elizabetom, a njegov posjet se događa u ozračju prosvjeda i, kako je rekao, previranja u zemlji zbog brexita.

Trump će doći u London nakon završetka summita NATO-a na kojem je kritizirao Njemačku i druge europske države jer smatra da ne izdvajaju dovoljno za obranu.
Britanska premijerka Theresa May nada se da će njegov posjet ojačati bliske veze između dviju država i pomoći oko budućeg dogovora o slobodnoj trgovini.

“Nema jačeg saveza od našeg posebnog odnosa sa SAD-om i neće biti važnijeg saveza ni u godinama koje dolaze”, rekla je May.

Trumpov posjet održat će se u burnom tjednu za May, nakon što su dvojica ministara dala ostavku u znak prosvjeda zbog njezinih planova o trgovini s Europskom unijom i izlaska iz EU-a sljedećeg ožujka.

Predsjednik je već ušao u raspravu kazavši da je Velika Britanija u “previranjima” te da o ljudima ovisi hoće li ona ostati na vlasti.

Također je rekao da bi mogao razgovarati s Borisom Johnsonom, koji je dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova zbog planova May oko Brexita.

Trump je dugo bio pristaša brexita i izražavao je entuzijazam u pogledu trgovinskog dogovora s Velikom Britanijom nakon što napusti Europsku uniju, što su pristaše brexita najavile kao jednu od značajnih koristi izlaska iz bloka.

Naši odnosi u trgovini i ulaganjima bez premca su – mi smo si međusobno najveći ulagači u gospodarstvima i svaki dan milijun Britanaca ide raditi za američke tvrtke u Velikoj Britaniji a milijun Amerikanaca  odlazi na posao u britanske tvrtke u SAD-u”, rekla je May.

“Ovaj tjedan imamo mogućnost produbiti ove jedinstvene trgovinske odnose  i početi razgovore o tome kako stvoriti jako, ambiciozno i trajno partnerstvo”, istaknula je ona.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.