Foto: Pixabay

KAOS NA SJEVERU ITALIJE! U nevremenu poginuo vatrogasac, 11 je nestalih osoba! Nevrijeme stiglo i u Hrvatsku!

Autor: Hina

U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu.

Vatrogasac dragovoljac poginuo je tijekom intervencije u Valle d’Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite.

Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u priopćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

“Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene”, rekao je vatrogasni zapovjednik Cunea, prenosi agencija Ansa.

On drži da se radi o skupini Talijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia.




Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se.

Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa zapovjednikom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.




Nevrijeme stiglo i u Hrvatsku

Kao što je bilo i najavljivano, nevrijeme se obrušilo i na jadransku obalu. U Zadru puše jako jugo, s udarima do 105km/h.

U prekidu su trajektne linije Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Vis-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska.

U prekidu su i katamaranske linije Zadar-Iž Mali-Iž Vel-Rava-Mala Rava, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik, te brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.