Pixabay

KAO DA SU U ZEMLJU PROPALI: Stotine neonacista i dalje u bijegu!

Autor: Hina

Stotine neonacista već dulje vrijeme izmiče uhićenju jer vlasti nemaju informacija o njihovom mjestu boravka, javljaju u utorak njemački mediji.

„Krajem rujna 467 pripadnika ekstremno desne scene se nalazilo na slobodi unatoč nalogu za uhićenjem“, javlja dnevnik Osnabriecker Neue Zeitung pozivajući se na podatke ministarstva unutarnjih poslova.

Prema istim informacijama, uhićenja nisu izvršena zbog toga jer vlasti osobama protiv kojih je izdan nalog za uhićenjem ne može ući u trag.

Parlamentarna stranka Ljevica, na čiji upit je vlada dala informacije o ekstremnim desničarima, kritizira velik broj neonacista protiv kojih nije izvršen nalog za uhićenjem.

„Sigurnosne službe moraju pronaći načina kako doći do neonacista u bijegu. Zabrinjavajuće je da ovoliki broj neonacista već godinama izbjegava uhićenje“, smatra Ulla Jelpke, koja je u stranci Ljevica zadužena za unutarnju politiku.

Neki od traženih neonacista su u međuvremenu u inozemstvu. Prema informacijama ministarstva unutarnjih poslova, njih 29 se skriva u drugim članicama EU-a poput Austrije, Češke, Mađarske i Poljske.

Predstavnik Sindikata policajaca Joerg Radek smatra da broj neonacista koji se, unatoč nalogu za uhićenjem, nalaze na slobodi, treba promatrati u relaciji s apsolutnim brojkama.




„U Njemačkoj je 175.000 osoba, unatoč nalogu za uhićenjem, na slobodi“, rekao je Radek i ukazao na to da je broj od 476 neonacista među njima „relativno malen“ broj.

Radak je rekao da unatoč tomu, zbog ugleda Njemačke u inozemstvu, treba učiniti napore kao bi se smanjio broj neonacista koji su na slobodi unatoč nalozima za uhićenjem.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.