Screenshot, Izvor: N1

Kako Europska unija tvrdi da izmišljamo: ‘Nisu istine da je hrana na istoku lošija od one na zapadu’

Autor: Dnevno.B.V.

Kako su se istočnoeuropske zemlje žalile pred institucijama Europske unije, zbog plasiranja proizvoda mahom lošije kvalitete, Europska je komisija pozvala znanstvenike da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika na jedinstvenome tržištu.

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Europe, pokazuju rezultati paneuropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

“Neki Europljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u usporedbi s onima koji se mogu kupiti drugdje. Veseli me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven razvidno različit sastav”, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje i  kulturu, koji je nadležan za Zajednički istraživački centar.

Iako je analizirano 1380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU-u ogromno i vrlo raznoliko. U istraživanju su sudjelovale sljedeće države članice: Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska. Iako je bilo dosta povike na različitu kvalitetu Nutelle koju proizvodi Ferrero, istraživanje pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je provedeno.


Autor:Dnevno.B.V.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.