Foto: Instituta Ocean Voyages

KAKAV ŠOK! Nisu mogli vjerovati što su izvukli iz mora: ‘Ovo je novi svjetski rekord!’

Autor:

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada.

Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP – Great Pacific Garbage Patch).

Ovo je dvostruko više prikupljenog otpada u odnosu na prošlu godinu, što je novi svjetski rekord i dosad najveća akcija čišćenja oceana.

“Vrlo sam ponosna na naš marljivi tim. Premašili smo cilj od 100 tona plastike, toksičnih proizvoda i odbačenih ribarskih mreža. U ovim teškim vremenima i dalje pomažemo u borbi za ozdravljenje naših oceana, koja imaju važnu ulogu za zdravlje ljudi i zdravlje planeta”, izjavila je Mary Crowley, osnivačica i izvršna direktorica Instituta Ocean Voyages.

Poznata kao “Istrebljivačica ribolova duhova”, Crowley je vrlo uspješna u razvoju učinkovitih metoda uklanjanja značajnih količina plastike iz oceana, uključujući 48 tona plastike tijekom dva čišćenja oceana u 2019. godini, od kojih je jedna održana na području Velikog pacifičkog otoka smeća, a druga u pacifičkim vodama koje okružuju havajske otoke.

Plastika se širom svijeta koristi već 65 godina, a njena se proizvodnja iz godine u godinu samo povećava. Daleke 1950. godine proizvedeno je 2 milijuna tona plastike, dok je 2015. proizvodnja dosegla nevjerojatnih 387 milijuna tona.

Naravno, tako veliko povećanje proizvodnje plastike uzrokovalo je ozbiljno onečišćenje svjetskih mora i oceana te danas predstavlja veliku prijetnju morskim ekosustavima i cjelokupnom morskom životu, piše Eko vjesnik.

Procjenjuje se da onečišćenje plastikom svake godine uzrokuje smrt 100 milijuna morskih životinja, a znanstvenici predviđaju da će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe.

Sav prikupljeni otpad će se reciklirati i zbrinuti na propisan način, no čak i uz ovu rekordu količinu prikupljenog otpada sjeverni Pacifik je i dalje najveće područje u svijetu s ogromnim količinama plastičnog otpada. Institut Ocean Voyages planira nastavak ekspedicije čije će trajanje ovisiti o osiguravanju dodatnih donacija.

ZBOGOM ŠTAPIĆIMA ZA UŠI I VREĆICAMA: Ministarstvo zaštite okoliša u borbi protiv plastike

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.