fbpx

KAD SOCIJALIZAM VLADA! Nećete vjerovati kakav apsurd se dogodio u Venezueli

Autor: Dnevno.hr

Na svjetskoj razini, po izvozu rafinirane nafte prednjače Sjedinjene Američke Države (SAD), no svoju poziciju na tom popisu drže već godinama pa ni 2019. nije iznimka. Uz SAD, još je 14 država koje izvoze velike količine, a to su Rusija, Nizozemska, Singapur, Indija i drugi. Te zemlje zajedno čine 74,9 posto ukupnog svjetskog izvoza.

No, i druge su države zabilježile blagi porast u izvozu nafte tijekom vremenskog perioda od pet godina, a to su Njemačka, Rusija, Ujedinjeni Emirati, Kanada i Italija. Iako ne spada u ovu skupinu koja rast bilježi kroz pet godina, hrvatski je izvoz porastao u posljednjih godinu dana pa se na popisu od ukupno 186 zemalja koje izvoze rafiniranu naftu, Hrvatska našla na 51. mjestu.

Tako stoji kako je iz Hrvatske izvezeno nafte u vrijednosti od 1,168,276,000 dolara. Zanimljivo je i kako je s ovom pozicijom, Hrvatska prestigla Venezuelu koja se sada našla na 59. mjestu s ukupnim prihodom od 792,172,000 dolara.


Mogući uzrok smanjenog izvoza Venezuele u 2019. godini odluka je SAD-a kojom je venezuelanskoj državnoj naftnoj tvrtci PDVSA blokirala sve aktive na američkom teritoriju, a američkim pravnim osobama zabranila poslovanje s istom.

Popis država koje izvoze rafiniranu naftu možete pogledati ovdje!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.