Južnoafrički rasisti zasad će se suzdržati od osvete crncima

Autor: dnevno.hr

Glasnogovornik južnoafričkih desničara Pieter Steyn kaže kako se sve teže nose s rastućom nervozom u njihovim redovima i da ne može garantirati da neće uzvratiti udarac .

Južnoafrička rasistička organizacija, Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), povukla je jučer izjavu svoga člana, koji je u afektu govorio o osveti zbog ubojstva lidera grupe Eugenea Terreblanchea.

– Izjavu je dao jedan vrlo emotivan član naše organizacije – izjavio je Pieter Steyn, glasnogovornik AWB-a, te dodao kako njihova organizacija želi domovinu u kojoj će se moći brinuti za sebe, a nasilje im u tome nikako neće pomoći.

Terreblanche je ubijen u subotu, čemu je prethodio sukob s radnicima oko visine dnevnica. Dvojica radnika u dobi od 16 i 21 godinu, koji su se predali policiji, u subotu će se pojaviti na sudu. Iz policije kažu da je 69-godišnjak brutalno pretučen i izboden do smrti uz pomoć palica i mačete.

‘Pustite policiju da radi svoj posao’

Glasnogovornik Steyn zadovoljan je poslom koji policija obavlja, te očekuje veliku policijsku prisutnost na suđenju, koje počinje u utorak. Grupa za smrt svog vođe krivi čuvenu pjesmu iz doba apartheida ‘Ubij farmera’. Mladi vođa vladajuće Afričke Nacionalne Kongresne partije, Julius Malema, proteklih je tjedana neprestano pjevušio tu pjesmicu, sve dok mu to sud nije zabranio. Glasnogovornik AWB-a Steyn poziva predsjednika države, Jacoba Zumu da urigira kod Maleme, jer stvari polako izmiču kontroli.

– Sve teže izlazimo na kraj s rastućom nervozom u našim redovima. Ako se ovo nastavi, mi ne možemo garantirati da će se naši članovi i dalje obuzdavati i da neće uzvratiti udarac – kaže Steyn.

Na svojim web stranicama, predsjednik Zuma, rekao je kako se susreo s kćerkom ubijenog Terreblanchea i izjavio joj najiskreniju sućut.




-Pozivam sve naše ljude, crne i bijele, da puste policiji da radi svoj posao – kaže predsjednik.

Grupa AWB najpoznatija je po svojim, neuspjelim, pokušajima da održi apartheid. Godine 1994. izveli su niz terorističkih napada, u kojima je poginulo 20 ljudi, s namjerom da spriječe izbore na kojima bi sudjelovali i crnci. Dvije godine kasnije, sada pokojni Terreblanche, osuđen je na pet godina zatvora zbog ubojstva crnog radnika na svojoj farmi Paula Motshabija. Odslužio je dvije trećine kazne.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.