Foto: AFP

JUTRO NAKON RAZORNOG TORNADA: ‘Ovo je pakao!’, među poginulima 21-godišnjak na kojeg je pala svjetiljka, na teren izašla i vojska

Autor: D.D.

10:00 – Prema informacijama čeških vlasti, jedna od žrtava  je 21-godišnjak na kojeg je pala svjetiljka. Preminuo je jučer nakon što je prevezen u bolnicu u Brnu.

9:15 – Još 360 policajaca je s vojskom poslano na razoreno područje, a češkim službama za spašavanje pridružili su se kolege iz Austrije i Slovačke. Dronovi se koriste za pretraživanje ruševina.

8:00 – “Ovo je živi pakao”, rekao je Jan Grolich, lokalni političar iz Južne Moravske nakon što je posjetio razoreno područje, javljaju mediji. “Ovo je velika tragedija”, rekao je premijer Andrej Babis koji je bio u Brixellesu na EU samitu, a danas će obići područja pogođena tornadom.

7:00 – Češki mediji izvještavaju o katastrofalnom stanju u pogođenom području Južne Moravske, pokrajine Češke Republike uz granicu sa Slovačkom i Austrijom. Ministarstvo financija obećalo je pogođenim stanovnicima jednokratnu pomoć za obnovu kuća. Vatrogasci pretražuju kuće u potrazi za ozlijeđenima. Njih više stotina pomažu stanovnicima u saniranju štete po domovima, uklanjaju srušena stabla, pomažu na sve moguće načine svima kojima je pomoć potrebna.




Glasnogovornica spasioca rekla je da su najmanje tri osobe poginule u ovom strašnom nevremenu. Lužice, Mikulčice i Moravská Nová Ves su naselja u kojima vatrogasci i dalje tragaju za ozlijeđenima.

23:45 – Više od stotinu ljudi je ozlijeđeno, a ima i poginulih, nakon što je jak tornado u četvrtak navečer pogodio jugoistok Češke i nanio veliku materijalnu štetu. Radi se o tornadu kategorije F3 ili F4, a pogodio je područje na granici između Češke i Slovačke.

Meteorolozi izvještavaju da se najvjerojatnije radi o najjačem tornadu koji je ikad pogodio Češku, a njegova pojava je veoma neobična i za cijelu Europu.




Videa objavljena po društvenim mrežama najbolje govore o snazi ove nepogode koja je nanijela veliku štetu pogođenom području.

U pogođeni dio dolazi pomoć iz cijele Češke, ali i iz susjednih zemalja pa je tako Austrija poslala 20 kola hitne pomoći i dva helikoptera.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček rekao je da bi moglo biti mrtvih, istaknuvši da je u tijeku potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

“Svi raspoloživi spasioci su mobilizirani i na putu su u okrug Hodonjin, gdje je tornado pogodio više općina”, napisao je Hamaček na Twitteru te dodao da Vlada razmišlja o mobilizaciji vojske bude li potrebno.

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.