Juncker odgovorio britanskom ministru: ‘Nisam glup i ne želim europsku superdržavu!’ | Dnevno.hr
Screenshot

Juncker odgovorio britanskom ministru: ‘Nisam glup i ne želim europsku superdržavu!’

Autor: Hina

Premijerka May pod čestim je kritikama jer ne iznosi jasnije što želi od Brexita

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u srijedu nije ublažio svoj čvrsti stav oko Brexita u govoru za koji se očekivalo da će smiriti zabrinutost među biračima o ekonomskim posljedicama napuštanja Europske unije.

Johnson je među onima koji pozivaju na “tvrdi” Brexit koji će Britaniju udaljiti od europskih zakona i omogućiti joj da potpisuje trgovinske sporazume s državama nečlanicama EU-a.

No konzervativna vlada premijerke Therese May, kao i cijela država, i dalje je duboko podijeljena oko tog pitanja iako je datum službenog izlaska, 29. ožujka 2019. godine, sve bliži.

U prvom u nizu govora zakazanih kako bi se iznijela takva vizija, Johnson je rekao da dobrobiti članstva u jedinstvenom tržištu EU-a i carinskoj uniji nisu tako “nepobitne i izražene” kao što tvrde pobornici ostanka.

No poslovni čelnici smatraju kako Johnsonov govor nije uspio otkriti niti jedan detalj oko budućeg britanskog odnosa s europskim savezom, svojim daleko najvećim trgovinskim partnerom.

Johnson je bio jedan od predvodnika kampanje za izlazak uoči referenduma iz 2016., te tvrdi kako je Brexit pitanje demokracije, a ne neprijateljstva prema ostatku Europe. Dodao je i kako će Britanija ostati otvorena za imigraciju nakon što napusti EU.

Brexit je “izraz legitimne i prirodne potrebe ljudi” da sami upravljaju sobom, istaknuo je Johnson.

Neki članovi premijerkine vlade, poput ministra financija Philipa Hammonda koji je poput nje glasao za ostanak u EU-u, žele “mekani Brexit” u kojem bi Britanija ostala što je moguće više povezana s tim savezom kako bi se izbjegle turbulencije u gospodarstvu.

To podržavaju i mnogi gospodarski čelnici koji žele zadržati prekogranične lance opskrbe.

“Tvrtke su sve zabrinutije oko izostanka detalja iz vlade, a ovaj govor nam nije ništa pojasnio”, rekao je Stephen Phipson, čelnik industrijske grupacije EEF.

Johnson je u svom govoru istaknuo i kako Europa pokušava “stvoriti sveobuhvatnu europsku državu”.

“Proces integracije se produbio, europski zakoni su postali toliko brojni i prepleteni, a sve više ovlasti predano je institucijama EU-a”, naglasio je britanski ministar.

U srijedu mu je odmah odgovorio čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Neki u britanskoj politici se protive istini, pretvarajući se da sam glup i tvrdoglavi federalist, da se zalažem za europsku supradržavu”, rekao je Juncker na konferenciji za medije u Bruxellesu.

“Ja sam strogo protiv europske supradržave. Mi nismo Sjedinjene Američke Države. To je glupost”, zaključio je šef Komisije.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.