Julianu Assangeu, osnivaču WikiLeaksa, Britanija isključila internet!

Autor: Marcel Holjevac

Julianu Assangeu, zviždaču i osnivaču Wikileaksa, Britanija je onemogućila pristup internetu. U svom priopćenju Wikileaks kaže kako je "državna strana namjerno prekinula Assangeovu internetsku vezu". A baš kad je objava mailova Hillary Clintnon postala zanimljiva, pred američke izbore.

Assange se trenutno nalazi u veleposlanstvu Ecuadora u Zapadnon Londonu, gdje se sklonio kad su Britanci rekli da će ga izručiti Švedskoj zbog optužbe za silovanje, odakle bi ga Šveđani izručili Amerikancima zbog “odavanja državnih tajni”. Sama optužba je malo komična, jer su dvije žene koje su ga optužile – a s kojima je istovremeno bio u vezi i znale su jedna za drugu – rekle da su na seks s njim doduše pristale, ali su se tijekom sekse predomislile. Obje. I to baš u trenutku kad je on htio preseliti Wikileaks u Švedsku, zbog tamošnjih zakona o zviždačima. Ako mislite da su švedski zakoni o silovanju jako strogi sjetite se da je početkom mjeseca puštena banda od šest silovatelja koji su silovali nepokretnu ženu u invalidskim kolicima, iako je dokazano da su imali odnos s njom, i iako ona tvrdi da na seks nije pristala (uostalom, ni Šveđanke ne pristaju na seks sa šestoricom nepoznatih muškaraca koji iznenada upadnu za njima u WC) jer “nema fizičkih tragova da se branila). A žena koja je organizirala prosvjed protiv puštanja označena kao “nacist” i “rasist”, jer je to uradila “samo iz mržnje prema imigrantima”, kako kažu tamošnji mediji. Kad smo kod toga, spomenimo da je tužiteljica Eva Finne prvo odbacila prijavu rekavši “Mislim da nema razloga vjerovati da je počinio silovanje”, no kasnije su odvjetnici uložili žalbu koju je glavni državni tužitelj Marianne Nye prihvatila i ponovo otvorila slučaj.

Wikileaks je aktivirao”rezervne planove”, tweetali su iz Wikileaksa, nakon tog isključenja. Internet je jedini način preko kojeg Julian Assange, koji je već pune četiri godine zatvoren u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, komunicira sa svijetom. Ekvador naime nema temeljem čega izručiti Assangea bilo kome. Uživo se više ne pojavljuje na balkonu veleposlanstva, “iz sigurnosnih razloga”. Prema pisanju True Pundita, Clinton je navodno kad je bila u State Departmentu bila pod velikim pritiskm da ušutka Assangea i Wikileaks u mjesecima prije nego je Wikilekas objavio čak 250,000 dipolatskih telegrama razmijenjenih između 1966. i 2010., poznatih kao CableGate. Navodno je ona tada zapitala, “Ne možemo li jednostavno skinuti dronom tog tipa”, prema neimenovanom izvoru State Departmenta. Kako očito ta ideja nije prošla, pojavilo se “silovanje”.

Pravi razlog ukidanja veze Assangeu su vjerojatno mailovi Hillary Clinton koji je teško kompromitiraju, iako oni nikako ne nalaze svoj put do zapadnih medija (čemu se baviti njenim spletkama sa Saudijcima i protiv Bernie Sandersa, kad je jednostavnije baviti se hvalisanjem Trumpa u muškoj svlačionici). Ranije ovog mjeseca, Assange je rekao da će njegova organizacija nastojati objaviti novu tranšu dokumenata “svaki tjedan” u do izbora u SAD 8. studenog. Kampanja Hillary Clinton pak tvrdi da WikiLeaks surađuje s ruskom vladom kako bi se naštetilo njoj, u korist Trumpa. Mailovi pak otrkivaju način na koji ona manipulira medijima, i općenito uske veze između medijskog i demokratskog establishmenta, koje su često i financijske prirode. Obzirom da svi mediji koji išta znače u SAD bezrezervno i često karikaturalno podupiru Clinton, mailovi zapravo nisu niti potrebni da bi se to zaključilo.

Među stotinama e-mailova koje je Assange pustio u javnost pred dva dana su rasprave o tome kako privući crne birače, njezine e-mail isprike, i mailovi u kojima jedan od Clintonovih dugogodišnjih suradnika kaže kako je Chelsea Clinton, kćer Billa i Hillary Clintno, ‘backstabber’, odnosno da je ocu zabila nož u leđa. Mailovi također sadrže njene dogovore s medijima o tome kako kontrolirati javni prostor i kako plasirati priče koje će Hillary Clinton prikazati u dobrom svjetlu.

Uz ovo, dolazi još jedna zanimljiva vijest, a to je da je u Britaniji banka Royal Bank of Scotland bez obrazloženja javila ruskom RT-u, koji je propagandu BBC-ja i CNN-a preko noći učinio zastarjelom i neučinkovitom i igru digao na novu razinu, da prekidaju poslovanje s njim i da će im do kraja mjeseca pozatvarati sve račune te, ako sami ne povuku sredstva s računa do tada i ne podmire obveze po žiro računu, obveze podmiriti iz sredstava na računima, a ostatak im doznačiti čekom. Obrazloženje nisu dali, ali su u pismu RT-u naveli da je odluka konačna i da ne može biti predmetom rasprave. Izgleda da sloboda govora, nešto čime se zapad diči preko stoljeća, više ne stanuje ovdje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.