Foto: Robert Fajt / CROPIX

JOŠ 4 MILIJUNA MIGRANATA PREPLAVLJUJE EUROPU: Erdogan će otvoriti tursku granicu

Autor: Hina/Dnevno

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja primila više od četiri milijuna izbjeglica, zaprijetio je u četvrtak da će pustiti novi val migranata u Europsku uniju ako ne dobije veću međunarodnu pomoć.

Više od 3,5 milijuna tih izbjeglica su Sirijci i Ankara želi da se u toj zemlji uspostavi “sigurna zona” kamo bi se mogli vratiti onamo. “Ako se to ne dogodi, morat ćemo otvoriti vrata. Ili ćete nam pomoći, ili, ne učinite li to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti”, rekao je u televizijskom nastupu u Ankari.

“Predlažemo uspostavu sigurne zone (…) ako to učinimo, to će pomoći Turskoj”, dodao je.

Usto je upozorio na stanje u Idlibu – sirijskoj pokrajini uz tursku granicu u kojoj živi oko 3 milijuna ljudi. Oni su meta bombardiranja režima u Damasku i sve veći broj afganistanskih migranata ulazi u Tursku. “Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili”, dodao je. Rekao je i da je Turska potrošila 40 milijardi dolara, a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turska i EU su 2016. potpisali ugovor koji predviđa povratak  migranata u Tursku i to onih koji su ilegalno ušli u Grčku, u zamjenu za financijsku pomoć od 6 milijarda eura europskog novca Ankari. “EU je do danas isplatio 5,6 od odobrenih 6 milijarda eura”, odgovorila je  glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud, obećavši “uskoro” i ostatak.

Autor:Hina/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.