Profimedia

JOHNSON URIGIRA OKO SJEVERNE IRSKE: Traži reakciju EU-a

Autor: Matea Vidić/Hina

Govoreći u parlamentu, premijer Velike Britanije osvrnuo se na prošlotjednu odluku Europske Unije koja je ubrzo nakon objave i povučena, a koja se odnosi na ograničavanje izvoza cjepiva u Sjevernu Irsku. Boris Johnson tvrdi kako je ista dovela u pitanje načela mirovnog procesa u toj pokrajini kojim se izbjegava tvrda granica s Irskom, članicom EU-a.

Nakon telefonskog razgovora s premijerkom Sjeverne Irske, Arlene Foster, glasnogovornik Johnsonova ureda je rekao: “Premijer je kazao da su nam potrebni hitni koraci EU-a da bi se riješili problemi u vezi s protokolom o primjeni i sačuvala postignuća Sporazuma od Velikog petka te u potpunosti osigurali koristi za Sjevernu Irsku od izlaska Velike Britanije iz EU-a”.

“Nastojat ćemo da ne bude takvih granica, poštivati mirovni proces uključujući dakako i to da nema granica u Sjevernom moru te da se poštuje načelo neometanog pristupa svim dijelovima Velike Britanije,” dodao je Johnson.

Inače, EU je prihvatila mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka, a takvim teritorijem smatra se i Sjeverna Irska. No, Sjeverna je Irska u okviru Brexita preuzela protokolčiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Samim time, ova odluka EU kosi se s njihovom direktivom. Premijerka Foster čitav incident nazvala je neprijateljskim činom.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.