Johnson & Johnson podmitio europske liječnike

Autor: M.S.

Konkretno, dokazano je da je tvrtka plaćala medicinskom osoblju u Grčkoj, Poljskoj i Rumunjskoj za dobivanje ekskluzivnih ugovora i promoviranje svojih lijekova i bolničkih uređaja.

Kozmetička i farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson, prisutna i na hrvatskom tržištu preko Atlantic grupe, platila je 70 milijuna dolara kazne zbog podmićivanja liječnika i direktora bolnica u Europi kako bi promovirali njihove proizvode kod pacijenata.

Konkretno, dokazano je da je tvrtka plaćala medicinskom osoblju u Grčkoj, Poljskoj i Rumunjskoj za dobivanje ekskluzivnih ugovora i promoviranje svojih lijekova i bolničkih uređaja.

Inače, J&J je 15. najveća američka tvrtka, a dogovorno je pristala isplatiti spomenutih 70 milijuna dolara. Tužitelj Mythili Raman rekao je da je tvrtka bila vrlo susretljiva u istrazi.

– Poruka je jasna: Svaka prednost na tržištu dobivena kroz korupciju je prividna. J&J je izabrao dobit nad pokoravanjem zakonu kupnjom privatne tvrtke u svrhu potplaćivanja, te upotrebu lažnih ugovora i offshore tvrtki kako bi prikrio svoje tragove – izjavio je također Robert Khuzami, direktor američke Komisije za osiguranje i razmjenu, za France-Presse.

Isto tako, Johnson & Johnson je ‘sredio’ 19 ugovora s UN-ovim programom ‘Nafta za hranu’, u sklopu kojeg je davana humanitarna pomoć u Iraku, još za života Saddama Husseina. Tako je dokazano da su dvije tvrtke u vlasništvu J&J-a, Cilag AG International i Janssen Pharmaceutica, platile 858 tisuća dolara dužnosnicima u Saddamovoj vladi kako bi osvojile ugovor vrijedan 9 milijuna dolara, pod okriljem korumpiranog programa.

Također, aktivnosti J&J-a se istražuju i u Britaniji, te se uskoro očekuje razrješenje tog slučaju, s obzirom da je povezan s ovim američkim. Kod nas je Johnson & Johnson poznat, između ostalog, po kozmetičkim linijiama Johnson’s baby i Clean & Clear, šamponima te O.B. tamponima.
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.