fbpx
Flickr

JERUZALEM: Poglavar Rimokatoličke crkve u Svetoj Zemlji molio za kraj pandemije koronavirusa

Autor: Hina/Mia Peretić

Poglavar Rimokatoličke crkve u Svetoj Zemlji Pierbattista Pizzaballa u četvrtak je u betlehemskoj Bazilici rođenja Isusova molio za kraj pandemije koronavirusa.

Talijan Pizzaballa u ponoć je vodio misu u biblijskom gradu Isusovog rođenja, ove godine zbog koronavirusa održane samo u prisutnosti svećenstva.

„Tražimo od Njega, moćnog Boga, da pobijedi bolest, zlo i smrt te nam vrati sretne i spokojne dane“, rekao je jeruzalemski patrijarh, a prenosi agencija dpa.


Pizzaballa je molio i za prosvjetljenje političara i liječnika koji traže rješenja za opće dobro.

„Svi se osjećaju tmurno, umorno, iscrpljeno, predugo potlačeno pod teškim teretom ove pandemije koja je opkolila naše živote, paralizirala odnose i stavila politiku, gospodarstvo, kulturu i društvo pred težak ispit. Stare strukturne poteškoće su se pojačale, a na obzoru se ne vide nikakva jasna i zajednička rješenja“.

No Pizzaballa je kazao i kako i je pandemija primorala čovječanstvo da „zamisli drugačiji svijet, sačinjen od nove solidarnosti i bratskih odnosa, gdje davanje zamjenjuje posjedovanje, a bogatstvo manjine postane svačije dobro“.

Na tradicionalnoj polnoćki u Betlehemu, gradu na Zapadnoj obali u Palestinskoj samoupravi, ove godine zbog koronavirusa nije bilo hodočasnika ni turista, a po prvi put od 2005. je izostao i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas. Misa se održava u crkvi na lokaciji za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Pizzaballa je ranije u četvrtak vodio tradicionalnu procesiju od Jeruzalema do Betlehema koja je krenula iz kršćanske četvrti jeruzalemskog Starog grada.
Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.