Twitter

JEDNOSTAVNO ZABRANILA: Liberalna gradonačelnica rekla je ‘ne’ prosvjedu

Autor: Hina

Liberalna gradonačelnica Varšave zabranila je u srijedu prosvjednu povorku koju krajnja desnica organizira 11. studenog na Dan neovisnosti, iz sigurnosnih razloga a organizatori su odmah najavili sudsku žalbu na takvu odluku.

Lani je u povorci sudjelovalo oko 60.000 Poljaka, među njima i skupine krajnje desnice, uz nacionalističke, ksenofobne i antisemitske slogane koji su naišli na osudu u Poljskoj i u svijetu.

“Sigurnost je na prvom mjestu”, rekla je novinarima Hanna Gronkiewcz-Waltz kojoj mandat istječe za nekoliko tjedana, “a onda dolazi povijest, Poljske i Varšave. Varšava je dovoljno patila zbog agresivnog nacionalizma”.

Istaknula je da od ministra unutarnjih poslova nije mogla dobiti nikakvu informaciju o sigurnosnim mjerama predviđenim za taj događaj.

“Prosvjedna povorka će se ipak održati, bez obzira na to što misli Hanna Gronkiewicz-Waltz”, rekao je novinarima Mateusz Marzoch, potpredsjednik povorke, prenijela je agencija PAP, istaknuvši da će se organizatori žaliti na zabranu.

Po njegovu mišljenju, gradonačelničina odluka govori o njezinoj “bahatosti”.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i članovi vlade su isprva htjeli sudjelovati u povorci, ali su se poslije povukli, rekavši da organizatori nisu dali dostatna sigurnosna jamstva.




Organizatori najavljuju najmanje 100.000 sudionika. Kao i lani, velik broj predstavnika krajnje desnice iz europskih zemalja najavio je dolazak u Varšavu 11. studenog.

Sigurnosnu situaciju otežava prosvjed policajaca kojih je više tisuća otišlo na bolovanje i ne žele raditi 11. studenog iako im je nadležni ministar obećao poveći dodatak na plaću za taj dan.

U utorak je i gradonačelnik Wroclawa na odlasku, Rafal Dutkiewicz zabranio skup krajnje desnice planiran za nedjelju u tom velikom gradu na jugozapadu zemlje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.