commons.wikimedia.org

JEAN – MARIE LE PEN javno se odrekao svoje kćeri Marine

Autor: Zoran Meter

Osnivač francuske ultra-nacionalističke stranke „Nacionalni front“ Jean - Marie Le Pen, javno se odrekao svoje kćeri Marine Le Pen koja ga je izbacila iz stranke.

Da je politika prljav posao danas već svi znaju. Zbog moći koju ista osigurava političari se olako odriču i najuzvišenijih vrijednosnih kategorija koje ljude i čine superiornim bićima, stvorenih na sliku i priliku Božju. Zbog politike tako prečesto nestaje ljudskosti, morala, empatije prema potrebitima, sućuti, propadaju brakovi, slavi se laž, licemjerje je obrazac ponašanja, a nerijetko se uroni i u sferu „s one strane zakona“.

Međutim, da se zbog politike roditelj javno odriče svog djeteta ne viđa se baš često. Ali upravo se to u utorak dogodilo u Francuskoj gdje je politika prouzročila pravu obiteljsku dramu.

Osnivač francuske ultra-nacionalističke stranke „Nacionalni front“ Jean – Marie Le Pen javno se odrekao svoje kćeri Marine Le Pen koja trenutačno obnaša dužnost predsjednice iste stranke.

Što se u stvari dogodilo? Na zasjedanju glavnog odbora navedene stranke donešena je odluka o privremenom isključenju Jean – Mari Le Pena iz stranke, iz razloga što isti to nije želio učiniti dragovoljno. Naime, pravi rat između 86-ogodišnjeg političara i njegove kćeri Marine (koja vrlo uspješno vodi stranku koju je preuzela od oca nakon njegovog povlačenja iz visoke stranačke politike), započeo je nakon njegovih antisemitskih izjava i riječi kojima je dao potporu koalboracionističkom francuskom režimu iz Drugog svjetskog rata pod vodstvom maršala Petaina.

Marine je uvjerena kako takve izjave nanose štetu „Nacionalnoj fronti“. Hoće li Le Pen – otac biti isključen iz stranke doživotno riješit će stranački sud u sljedeća tri mjeseca.
Bilo kako bilo ovaj skandal nesumnjivo će naštetiti imidžu stranke jer se ovdje ipak radi o njenom utemeljitelju i dugogodišnjem lideru, neovisno što je osuda njegovih verbalnih eskepada potpuno razumljiva.

Pitanje je samo je li stranačka predsjednica morala povući tako drastičnu mjeru ili je ipak, kao njegova kćerka mogla odigrati i neki mekši potez. Nedvojbeno je kako joj stranačke kolege i simpatizeri upravo iz razloga najužih obiteljskih odnosa i činjenice o visokoj životnoj dobi i zaslugama njenog oca kao utemeljitelja stranke, to sigurno ne bi zamjerili.
Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.