fbpx
AP Photo/Alexei Alexandrov/Guliver Image

JE LI ZAPAD POLAKO PREPUŠTA UKRAJINU RUSKIM KANDŽAMA? Analitičar otkriva što je medijima prošlo ispod radara: ‘Ruska strana sprema se na nešto’

Autor: Lucija Brailo

U četvrtak je završio Svjetski ekonomski forum u Davosu, gdje je rat u Ukrajini bio jedna od izazovnih tema o kojoj se puno govorilo. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je još oružja, ali i “maksimalne” sankcije protiv Rusije, uključujući i potpunu obustavu trgovine s Rusijom, međutim, to će teško biti izvesti, budući Rusija sada traži ukidanje sankcija, ukoliko svijet želi da se žitarice iz ukrajinskih luka počnu izvoziti.

Međutim, pojavile su se i neke teze da Zapad malo pomalo odustaje od Ukrajine, a Zelenski je također upozorio Zapad da ne trguje ukrajinskim teritorijem. Naveo je i da je u ovom trenutku ukrajinskoj državi potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno za funkcioniranje, a u kojem se smjeru kreće ruska invazija na susjednu Ukrajinu te što možemo očekivati od ovog sukoba u Europi, od kojeg sada posljedice osjeća čitav svijet, prokomentirao je za Dnevno politički analitičar Denis Avdagić, koji je rekao kako još uvijek ne možemo govoriti o odustajanju Zapada od Ukrajine, ali je istaknuo i neke signifikantne činjenice koje su medijima prošle ispod radara.

“Davos je višednevni skup na kojemu se obrađuje veći broj izazovnih tema, između ostalog, ovog puta se tamo našla tema Ukrajine, i zapravo općenito sigurnosne budućnosti. Mi smo manje više dobili medijski zvučne stvari iz Davosa, ono što izgleda nekome znakovito ili kao nekakva promjena strategije, međutim, što se tiče svega onog što se događa u samoj Ukrajini, postavke su vrlo slične onome što se tamo događa već mjesecima”, naveo je Avdagić.


Zloguki Kissinger

No, Zelenski je odlučno odbio mogućnost davanja teritorijalnih ustupaka Rusiji kako bi se okončao rat. „Što god ruska država učinila, uvijek će se naći netko tko će reći: ‘Dajte da uzmemo u obzir njezine interese‘”; rekao je Zelenski kasno sinoć u svom obraćanju putem videa.

Ta se izjava odnosila na prijedlog bivšeg američkog ministra vanjskih poslova Henryja Kissingera koji je u Davosu iznio mišljenje da bi Ukrajina trebala prepustiti Rusiji poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Kissinger je na tom skupu govorio o stanju „Status quo ante“, odnosno o ponovnom uspostavljanju situacije kakva je bila na terenu prije početka rata u Ukrajini 24. veljače. Do tada je Rusija formalno kontrolirala Krim, a neformalno oblasti Luhansk i Donjeck.

Kissinger je upozorio na opasnost od ponižavajućeg poraza Rusije koji bi, smatra on, na duži rok ugrozio stabilnost Europe.

“Dobiva se dojam da u kalendaru gospodina Kissingera ne stoji godina 2022. nego 1938., i da on vjeruje kako ne govori u Davosu nego u Münchenu pred tadašnjom publikom”, izjavio je Zelenski.

Podsjetimo, 1938. u Münchenu su Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka sklopile sporazum kojim je Adolfu Hitleru obećana Čehoslovačka, kako bi ga se navelo na odustajanje od daljnjih osvajanja. No, godinu dana kasnije Hitler je napao Poljsku i time je započeo Drugi svjetski rat.

‘Ruska strana se sprema na nešto’

On tvrdi i kako ključ toga što će se tamo događati leži zapravo u onome što će raditi i kako će postupati prije svega Ukrajinci, a onda i Rusi.
“Ne bih govorio o pripremanju ukrajinskog poraza, ali bih rekao nešto drugo, što je vrlo signifikantno i to je zapravo zataškano u našim medijima kao informacija, a to je da se u Mariupolju mijenjaju ploče grada na ulazu. Dakle, prometni znakovi koji su bili dvojezični, sada su samo na ruskom jeziku. To zapravo ukazuje da se ruska strana sprema na nešto, što je takvo kakvo jest. S druge strane, da ukrajinska strana promijeni takvu situaciju utvrđene osvojene teritorije je nešto što je diskutabilno i pitanje je je li takvo što moguće uopće napraviti”, kazao je politički analitičar.

Međutim, ruska je strana pojačala napade, a Zelenski od Zapada traži još oružja. On tvrdi i da bi sankcije trebale biti maksimalne kako bi “Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja”, rekao je Zelenski na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) putem video veze. Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključivo embargo na rusku naftu i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta.

Još oružja za Ukrajinu, no ‘Rusi su svjesno krenuli u avanturu’

Sjedinjene Države i Velika Britanija više ne uvoze rusku naftu, no Europska unija nije odgovorila na isti način jer su neke njezine članice uvelike ovisne o ruskoj nafti i plinu. Zelenski je uz sve rečeno zatražio još oružja jer, kako tvrdi, do sada isporučeno oružje nije dovoljno. Dodao je i da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza.
“Ukrajinska strana traži najmodernije oružje kojim pokušava vratiti svoje teritorije brzim kontranapadima. To je sada i pitanje vojnih taktika, je li to moguće ili nije, ali mi vidimo na terenu jasno događaje koje čini ruska strana. Sankcije hoće ili neće uroditi plodom, no ono što je činjenica je da su Rusi posve svjesno krenuli u ovu avanturu, znajući da će biti odcijepljeni od Zapada, što je vjerojatno i njihova parcijalna želja, tj. povratak te neke želje za neovisnošću”, otkriva Avdagić.

On navodi i kako u prilog tome govori i veći broj ruskih incidenata, dok je američki milijarder i filantrop George Soros prije nekoliko dana upozorio da “civilizacija možda neće preživjeti” rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da bi ona mogla označiti “početak Trećeg svjetskog rata”.

Rusija na ljeto neće imati izbora

Soros je pak, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kazao da je rat u Ukrjaini protresao Europu u korijenu te je pozvao svijet da „iskoristi sve svoje resurse da okonča ranije rat“, dodajući „da je najbolji i možda jedini način da se očuva naša civilizacija da se što prije porazi Putin“.

Međutim, naveo je i nešto također vrlo značajno. Naime, prema njemu je Europa u snažnijoj poziciji nego što se mislilo do sada, imajući u vidu njezinu ovisnost o ruskom plinu. Putin je spremio plin u skladište umjesto da ga izvozi u Europu, izazvavši nestašice, no prema njegovim riječima, Rusija će ostati do srpnja bez skladišnog prostora te neće imati drugog izbora nego da ga proda Europi, koja joj je jedino tržište.

Bilo kako bilo, Avdagić tvrdi kako tijek rata isključivo ovisi o potezima koje vuku Rusi i Ukrajinci.

“Summa sumarum, ne mislim da itko sa Zapada sprema Ukrajinu na bilo što. Sam ukrajinski angažman će tu mijenjati stvari, a ponavljam, tu je i pitanje Rusa i njihove motiviranosti i onoga što se događa. Ono što je poznato je da nema nikakvog interesa da Zapad direktno ulazi u taj sukob”, zaključio je Denis Avdagić.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.