Jahačima kitova prijete kazne od 10.000 dolara

Autor: M.S.

Vlasti ne žele da se kitove jaše, što zbog sigurnosti ljudi, što zbog zabrane maltretiranja kitova. No jedan svjedok je vidio dječaka kako čini upravo to, a nadležni su zabrinuti da bi kit mogao dječaka, ako ponovno pokuša jahati, ozlijediti ili ubiti.

U blizini australskog Albanyja, prema tvrdnjama jednog svjedoka, dječak se popeo na leđa kitu koji je prišao blizu obali te ga jahao. Svjedok je kontaktirao vlasti, koje pokušavaju naći ‘fantonskog’ jahača kitova, kako bi ga pljusnuli kaznom od 10,000 australskih dolara.

Prema zakonu, njegovo jahanje spada u kategoriju maltretiranja divljih životinja. Također, vlasti se brinu da bi dječak, ako ponovno proba zajahati svoje morske prijatelje, mogao biti ozljeđen. Ipak, Južni glatki kitovi, kakvi prebivaju u blizini obala Australije, mogu s lakoćom ozlijediti čovjeka.

Jahanje kita se dogodilo u petak, a nakon neuspjele istrage, nadležne su osobe u ponedjeljak počele patrolirati obalom i upozoravati ljude da se ne približavaju kitovima.

– Odrasli Južni glatki kitovi mogu narasti i do 18 metara dužine te težiti do 80 tona. Ako se nađete na putu udarca repnom perajom ili kitovog uzdizanja iz vode, male su šanse za preživljavanje – rekao je Mike Shepard, okružni upravitelj Albanyja, za Telegraph.

Inače, brodovi se moraju zadržati na 100 metara od plivača i kitova, a surferi i kajakaši 30. Ta je mjera uvedena kako bi se, kažu vlasti, spriječilo maltretiranje kitova, ali i kako bi se zaštitili ljudski životi.

Kitovi seru velike plave oblake
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.