Izraelski ministar o ‘terapiji preobraćenja’: ‘evo kako iziječiti homoseksualnost’

Autor: Dnevno

Novi izraelski ministar obrazovanja Rafi Peretz, čija je kontroverzna izjava o zabrani brakova između židova i nežidova povela niz rasprava, opet šokira, a sada iznesenim stajalištem o terapiji preobraćenja osoba homoseksualne orijentacije.

Upitan na televizijskom kanalu Channel 12 vjeruje li da je moguće “preobratiti” homoseksualca, ministar je odgovorio: “Mislim da je to moguće. Duboko sam upoznat s temom obrazovanja, a i ja sam ju primjenjivao (terapiju preobraćenja)”

Peretz, vođa krajnje desne vjersko-nacionalističke stranke Jewish Home je rabin, a pitali su ga kako je primjenjivao tu terapiju odnosno što je savjetovao mladima koji bi mu izrazili svoje homoseksualne sklonosti. “Prvo ih suočim s time, a tada kažem ‘razmislimo, naučimo i razmotrimo’. Prije svega cilj je da bolje upoznaju sami sebe i da onda donesu odluku”, rekao je Peretz.

Izraelski premijer brzo je osudio njegove komentare. “Neprihvatljive su mi Peretzove opaske o LGBT zajednici i ne predstavljaju stajalište vlade koju vodim”, rekao je Benjamin Netanyahu.

“Razgovarao sam večeras s rabinom Peretzom koji je razjasnio svoje komentare i naglasio da će izraelski obrazovni sustav i dalje prihvaćati svu izraelsku djecu, bez obzira tko su i neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji”, napisao je Netanyahu na Twitteru.

Ali nije pokazao nikakvu namjeru da smijeni ministra, kao što su tražili pripadnici oporbe. “Pozivam Netanyahua da odmah smijeni Peretza”, poručio je ranije Nitzan Horowitz, šef lijeve stranke Meretz, ujedno i deklarirani homoseksualac.

Drugu kontroverznu opasku Peretza – da bi Izrael trebao pripojiti cijelu Zapadnu obalu bez davanja prava glasa Palestincima, nije komentirao. “Živimo u kompleksnoj stvarnosti u izraelskoj zajednici i morat ćemo pronaći rješenja po kojima će se suverenitet ostvariti nad ljudima ili nad teritorijem”, rekao je Peretz novinaru koji mu je prije toga poručio da bi takvo pripajanje moglo dovesti do apartheida.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.