Izrael uhitio 480 aktivista s humanitarne flotile

Autor: Hina/dnevno.hr

Uhićeni putnici bit će ispitani tijekom dana, a vlasti će odlučiti pojedinačno tko će biti oslobođen, a tko procesuiran. Među uhićenicima, tvrdi Izraelski radio, ima i radikalnih Arapa.

Četiri stotine osamdeset putnika s brodova humanitarne flotile za Gazu zadržano je u Izraelu, a 48 će ih odmah biti protjerano, objavio je izraelski državni radio u utorak ujutro.

Uhićenici su okupljeni u zatvoru u Ashdodu na jugu Izraela, a 48 ih je upućeno u međunarodnu zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu kako bi ih se protjeralo u zemlje iz kojih su došli.

Uz to, još 45 putnika, većinom Turaka, hospitalizirano je u različitim ustanovama nakon sukoba s izraelskom vojskom u ponedjeljak. Po izraelskim podacima, devetero ljudi je ubijeno u akciji izraelskih komandosa na jedan od brodova u flotili. Palestinski i drugi izvori tvrde da je ubijenih najmanje 19. Šest izraelskih vojnika ranjeno je u istoj operaciji.

Uhićeni putnici bit će ispitani tijekom dana, a vlasti će odlučiti pojedinačno tko će biti oslobođen, a tko procesuiran. Među uhićenicima, tvrdi Izraelski radio, ima i radikalnih Arapa.

Izraelski dužnosnici optužili su u ponedjeljak organizatore međunarodnog konvoja s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze da su odgovorni za nasilje u kojem je, po izraelskoj televiziji, poginulo 19 ljudi, a 36 je ozlijeđeno.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je žaljenje zbog žrtava, ali kazao je kako podržava djelovanje izraelskih trupa. Premijer je zbog ove situacije otkazao ranije dogovoreni susret s američkim predsjednikom Obamom, te je skratio svoj boravak u Kanadi.

VIDEO: Širom svijeta krizni sastanci; univerzalna osuda Izraela




Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.