Akos Stiller

Izrael donosi Lex Soros, neće smjeti financirati NGO-e u Izraelu!

Autor:

U ponedjeljak je najavljeno da će biti predložen novi zakon, za sad poznat kao 'Lex Soros', od strane izraelskih zastupnika u parlamentu. Bilo koja osoba koja donira bilo koju organizaciju koje djeluju protiv države Izrael neće smjeti financirati bilo koju organizaciju ili neprofitnu organizaciju u Izraelu.

Zakon se donosi s namjerom da se zaustavi financiranje anti-izraelskih organizacija. Zanimljivo je da je ministarstvo vanjskih poslova Izraela nedavno dalo izjavu u kojoj optužuje američkog milijardera George Sorosa za “klevetanje Izraela”. Čitava stvar je počela nakon što je Soros optužio Mađare i vladu Viktora Orbana za antisemitizam zbog plakata s njegovim likom, na kojima piše “Tko se zadnji smije, najslađe se smije”, a Sorosa se prikazuje kao financijera i organizatora masovne imigracije, tj. nehumanog preseljenja Afrike u Europu. Soros se požalio Izraelu optuživši Orbana za antisemitizam, dok je Orban pak objasnio svoj stav Izraelu prošlog tjedna kad je Netanyahu bio u posjetu Mađarskoj.

Viktor Orban je podržao kampanju plakata “Tko se zadnji smije”, a za divno čudo Izrael je u tom ratu između Orbana, koji Sorosa smatra državnim neprijateljem br. 1, stao na stranu – Orbana. Soroseve optužbe na račun Orbana da je “antisemit” i novi Hitler ovog puta nisu pale na plodno tlo. Naime, od Sorosa financirani NGO-i su rekli kako plakati “pobuđuju sjećanja na nacističku propagandu protiv Židova iz Drugog svjetskog rata”, iako se Sorosa ne napada zato što je Židov, nego zato što je međunarodni špekulant koji podriva demokratski izabrane vlade novcem zarađenim muljanjem na dionicama i cijenama zlata. Čak je i izraelski veleposlanik u Mađarskoj počeo lupetati o pola milijuna Židova pobijenih u Mađarskoj u Drugom svjetskom ratu, ali samo par sati kasnije uslijedio je hladan tuš:  Izraelski ministar vanjskih poslova izdao je priopćenje u kom je naglasio kako je “Soros legitimna meta kritika”, odnosno kako napadi na Sorosa osobno nisu napadi ni na Židove ni na Izrael. Dakle, Soros se sada više neće moći skrivati iza svog kvazižidovstva.

“Ni na jedan način izjava (veleposlanika) ne znači deligitimiziranje kritika na račun George Sorosa, koji kontinuirano potkopava izraelsku izabranu vladu“rekao je glasnogovornik ministarstva Emmanuel Nahshon, i dodao kako organizacije koje plaća Soros imaju za cilj “Oblatiti židovsku državu i oduzeti joj pravo na samoobranu“. Orban i Netanyahu su ovdje, očito, na potpuno istoj strani! I to je dobra vijest. Naravno, sve čvršće veze između Orbana i Netanyahua su podigle nekoliko obrva u Bruxellesu i izazvale zabrinutost, no kako je jasno da je i nova američka, a i stara ruska politika bliža Izraelu i Mađarskoj nego Merkel i Macronu, izgleda da je sve manje onih koje je uopće briga što misle u Bruxellesu. Osim u Hrvatskoj, jasno.

I dok Soros planira na Orbanovu kampanju odgovoriti s 13 milijuna dolara, koliko je odlučio dati da bi se Orbana prikazalo antisemitom, i kako bi upozorio na opasnost od Orbanovog “nacizma” te prikazao Orbanov režim kao kopiju Hitlerovog, iz Izraela dolazi novi, još teži udarac za “filantropa i humanista”, kako mu tepaju hrvatski mediji. Miki Zohar iz stranke Likud je najavio da će već idućeg tjedna ta stranka prezentirati parlamentu Izraela, Knessetu, “Lex Soros”. Prema tom zakona, “Bilo koja osoba koja donira bilo koju organizaciju koje djeluju protiv države Izrael neće smjeti financirati bilo koju organizaciju ili neprofitnu organizaciju u Izraelu”. Tako bar glasi Zoharova službena izjava.

Vrijeme je da ostavimo bez novca ljevičarske organizacije koje potkopavaju vladu, blate Izrael i pokušavaju mu oduzeti pravo na samoobranu“, kaže Zohar. “Moramo im blokirati izvore financiranja i spriječiti ih da nanose štetu zemlji“.

Prošle godine hakirani mailovi su pokazali da je Soroseva udruga “Open Society Foundation” raspravljala kako dovesti u pitanje “rasističku i anti demokratsku politiku Izraela” na međunarodnim forumima. Dokument iz 2015. pokazuje da je Adalah, grupa arapskih izraelita koji su uključeni u anti-izraelske aktivnosti, obilno potpomagana financijski od fondacije Otvoreno društvo. Novi Izrael, ljevičarska organizacija koja pokušava oduzeti Izraelu njegov nacionalni i vjerski židovski karakter i pretvoriti ga u sekularnu i multietničku državu, također prima značajna sredstva od Sorosa. Usto, Soros je bio jedan od glavnih financijera predsjedničke kampanje Hillary Clinton.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.