fbpx

IZAZVALI NAJVEĆU EKSPLOZIJU IKAD NA ZEMLJI! Nisu Amerikanci, niti njihovi nuklearni udari na Japan, a udarni valovi goleme bombe tri su puta obišli Zemlju

Autor: L.B.

Nuklearno oružje posjeduje ogromnu moć destrukcije, kao što se moglo vidjeti u kolovozu 1945. godine, kada su SAD bacile dvije atomske bombe na Japan, prvo na grad Hiroshimu, a potom na Nagasaki.

Međutim, nijedna od tih dviju atomskih bombi nije bila najjača eksplozija koju je čovjek izazvao na Zemlji.

Naime, najveća eksplozija ikad dogodila se 1961. godine, kada su Sovjeti aktivirali hidrogensku bombu, 1.500 puta jaču od bombi bačenih na Hiroshimu i Nagasaki zajedno i deset puta jaču od svog streljiva upotrijebljenog tijekom Drugog svjetskog rata.


Meta – Novaja Zemlja

Nakon što su Sjedinjene Američke Države u kolovozu 1945. godine bacile atomske bombe na Japan, Sovjetski savez suočavao se s jedinom nuklearnom supersilom na svijetu, koju su morali sustići što je bilo prije moguće.

Podatak da nuklearna eksplozija može proizvesti temperaturu od čak 100 milijuna stupnjeva Celzija, što je četiri do pet puta više od temperature u središtu Sunca, uistinu je nepojmljiv, a Sovjeti su od testiranja prve nuklearne naprave 1949. testirali više od 80 bombi.

Međutim, ništa što su do tada testirali, nije se moglo mjeriti s onim što su napravili 30. listopada 1961. godine. Tog dana ujutro, sovjetski je bombarder Tu-95 uzletio s Koljskog poluotoka na krajnjem sjeveru Rusije. Za metu je odabran skriveni arhipelag Novaja Zemlja.

Car bomba

Golema bomba bila je dugačka osam metara, promjera gotovo 2,6 metara i teška više od 27 tona, a nosila je i znakovito ime – Car bomba ili “careva bomba”.

Zrakoplov Tupoljev, koji je dovezao bombu do zaljeva Mikuška, sovjetskog poligona za testiranje, na visinu od 10 kilometara. Manji, modificirani bombarder letio je pored njega, spreman snimiti eksploziju i analizirati uzorke eksplozije dok se udaljava od zone udara.

Kako bi pilotima i zrakoplovima dali šansu da prežive, koja je izračunata kao ne veća od 50 posto, Car bomba je izbačena s ogromnim padobranom teškim gotovo tonu. Bomba je stvorila vatrenu kuglu promjera osam kilometara koja je pulsirala prema gore od siline vlastitog udara, dok se bljesak mogao vidjeti udaljenosti od 1.000 kilometara.
Udarni valovi obišli zemlju tri puta

Oblak eksplozije u obliku gljive podigao se 64 kilometra uvis, s kapom koja se širila sve dok nije dosegnula promjer od gotovo 100 kilometara. Senzori su zabilježili da su udarni valovi bombe obišli Zemlju čak tri puta.

Iako su Sovjeti izveli stravičan udar sa Car bombom, dobra vijest je bila da vatrena kugla nije došla u dodir sa Zemljom, pa je bilo iznenađujuće malo radijacije.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.