Iz Australije poručuju: Australski političari čestitaju Hrvatima 10. travnja već 60 godina

Autor: I.G.

Prva proslava je bila 1952. godine, a svaku proslavu, koje se održavaju već 60 godina, uveličao je i neki australski političar.

Nakon što je australski premijer, odnosno u njegovo ime zastupnik Craig Kelly čestitao Hrvatima 10. travnja na proslavi u Sidneyju, i nakon toga porekao istu čestitku, odnosno kazao kako nije mislio dati “podršku fašističkoj državi Hrvatskoju doba 2. svjetskog rata na bilo koji način”, te kako “govor koji je dao bio je jaka osuda jednako fašizma i komunizma”, novinar Bokacropressa Fabian Lovoković napisao je povijesni pregled proslava 10. travnja hrvatskih izbjeglica u Australiji.

Kako je naveo, prva proslava je bila 1952. godine, a svaku proslavu, koje se održavaju već 60 godina, uveličao je i neki australski političar.

“10. Travanj kao povijesno sjećanje, na one teške dane, kada su bili protiv nas, i Njemačka i Italija, kada su sklopili ugovor za sačuvanje Jugoslavije, i tek puč u Beogradu, u vrijeme kada je Njemačka navjestila rat Jugoslaviji, pružila se je prilika Hrvatima da ruše zidove svoje tamnice. Hrvatski narod niti još danas ne može pročitati istinu o stvaranju, borbi i žrtvama, i svih okolnosti onoga vremena”, napisao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.