Ilustracija: Pixabay

Italija oplakuje žrtve katastrofalne nesreće u Genovi

Autor: Hina

Italija u subotu na državnom pogrebu oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi u kojemu je po zadnjim podacima smrtno stradala 41 osoba, a spasioci i dalje tragaju za potencijalnim preživjelima koji su ostali pod ruševinama.

Misa za 19 žrtava održana je u u prostoru Izložbenog i trgovačkog centra u tom obalnom gradu na sjeveru Italije, a predvodio ju je gradski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco.

No rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta.

Članove vatrogasne brigade, spasilačke timove i pripadnike policije okupljeni u Centru dočekali su pljeskom.

Vlada je subotu proglasila državnim danom žalosti.

“Ovakve stvari ne bi se smjele događati, no nažalost i dalje se događaju. Sada se traže krivci…, odgovorne osobe koje bismo okrivili za smrt ovih ljudi, no mrtve ne možemo vratiti”, rekao je prijatelj jedne od žrtava, Giuseppe Rondinelli.

U subotu su vatrogasci pronašli tijela devetogodišnje djevojčice i njezinih roditelja uz “potpuno uništen automobil” kojim su putovali.




Agencije pišu da je broj poginulih (41) i dalje neslužben jer se tijela trebaju i službeno identificirati.

Ceremoniji za žrtve nesreće u Centru, među ostalima su prisustvovali predsjednik države Sergio Mattarella, premijer Giuseppe Conte i ministar prometa Danilo Toninelli.

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje. Više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara.




Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala tim mostom. Tvrtka Autostrade per l’Italia odbacuje svoju krivnju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.