pixabay

Italija je u recesiji!

Autor: A.V.

Prema posljednjim podacima, talijansko gospodarstvo krajem prošle godine ušlo je u recesiju, piše BBC.

U posljednja tri mjeseca 2018. godine gospodarstvo se smanjilo za 0,2%, nakon pada od 0,1% u trećem kvartalu, objavio je statistički ured Istat.

Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je kako će se taj trend vjerojatno nastaviti i do 2019. godine.

U međuvremenu, statistički podaci iz EU-a pokazali su da je gospodarski rast u eurozoni u 19 zemalja još uvijek minoran.

Rast u eurozoni ostao je u posljednjem tromjesečju 2018. godine na razini od 0,2%, kao i u prethodnom tromjesečju, i u skladu je s očekivanjima analitičara.

Talijanski statistički ured priopćio je kako su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i industrija doprinijeli usporavanju gospodarstva, dok porast neto izvoza nije uspio ublažiti te padove.

Talijanska koalicijska vlada bila je prisiljena prošlog mjeseca revidirati svoj ekspanzivni proračun za 2019. godinu, nakon što je Europska komisija izrazila zabrinutost zbog utjecaja na razine duga zemlje.

Italija ima najveći državni dug u EU s više od 2,3 trilijuna eura. To je, ujedno, i četvrti najveći državni dug u svijetu.

Prošlog tjedna predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio je kako su ekonomski podaci o eurozoni slabiji od očekivanog, a rizici za rast dugovanja povećani.

Autor:A.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.