fbpx

Istražitelji Carle Del Ponte su predmet istrage

Autor: hina

U izjavama se spominje uskraćivanje sna tijekom ispitivanja, psihološki pritisak i slučajevi ucjenjivanja (istražitelji su ponudili premještaj u zamjenu za svjedočenje kakvu su se nadali), prijetnje (na primjer, da se priprema optužba protiv svjedoka odbije li svjedočiti), ili čak ilegalno plaćanje u novcu.

Istražitelji bivše glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte bit će predmetom istrage zbog toga što su se navodno služili podmićivanjem i prisiljavanjem svjedoka, odnosno manipuliranjem dokazima u predmetu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, potvrđeno je u četvrtak iz ICTY-ja.

Vršitelj dužnosti glasnogovornika Suda Christian Chartier potvrdio je za Hinu da je Sud odlučio imenovati neovisnog istražitelja koji će se baviti mogućim prijetnjama, zastrašivanjem ili pritiskom, makar i neizravnim, te tehnikama kojima su se služili istražitelji tužiteljstva u Šešeljevu slučaju.

Britanski list Guardian objavio je u srijedu da se vodi istraga protiv Carle del Ponte te dvoje istaknutijih tužitelja Hildegard Ürtz-Retzlaff i Daniela Saxona, što bi bilo prvi put u 17-godišnjoj povijesti Haškoga suda da su vodeći tužitelji izloženi mogućnosti kaznenog progona zbog nepoštovanja suda.


Istragu je naredio sudac Jean-Claude Antonetti koji je predsjednik sudskoga vijeća na suđenju Šešelju.

Na temelju iskaza šestorice svjedoka

Odluka o imenovanju neovisnog istražitelja donesena je 29. lipnja, na temelju Šešeljeve pritužbe protiv Carle del Ponte i njezinih suradnika podnesene još 2007. Ta odluka o imenovanju istražitelja odnosno amicusa curiae nije dostavljena novinarima koji prate rad suda nego je prebačena u bazu podataka u kojoj su stotine tisuća dokumenata.

Del Ponte je bila na čelu haškog tužiteljstva osam godina i odstupila je 2007. i sada je švicarska veleposlanica u Argentini.

U Šešeljevoj se pritužbi kaže kako su svjedoci bili izloženi maltretiranju i ucjenama te da se manipuliralo njihovim iskazima.

Riječ je o šestorici svjedoka, uglavnom članova, simpatizera ili dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u ratu na području bivše Jugoslavije.
– Neki od svjedoka govorili su o pritisku i zastrašivanju kojima su ih istražitelji tužiteljstva podvrgnuli. Tužiteljstvo je navodno izjave dobilo ilegalno, prijetnjama, zastrašivanjem i/ili plaćanjem (svjedocima) – kaže se u nalogu.

Jedan je srpski svjedok kazao kako mu je ponuđen dobro plaćeni posao u SAD-u u zamjenu za iskaz koji je u prilog tužiteljstvu:

– U izjavama se spominje uskraćivanje sna tijekom ispitivanja, psihološki pritisak i slučajevi ucjenjivanja (istražitelji su ponudili premještaj u zamjenu za svjedočenje kakvu su se nadali), prijetnje (na primjer, da se priprema optužba protiv svjedoka odbije li svjedočiti), ili čak ilegalno plaćanje u novcu.
Šešelj već godinama tvrdi da je tužiteljstvo pokvareno

Nezavisni istražitelj (amicus curiae), a očekuje se da to bude jedan francuski sudac, predat će izvještaj u roku od šest mjeseci.

– Vjerujemo da se naše osoblje ponašalo na profesionalni način u skladu s pravilima – rekao je za Guardian Frederick Swinnen, savjetnik sadašnjeg glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.

Šešelj se predao prije sedam godina i već godinama tvrdi da se tužiteljstvo služi prljavim trikovima. Stalno ometa suđenje i već je kažnjen s 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda jer je odao imena i adrese zaštićenih svjedoka.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.