Istina o vojnoj moći Sjeverne Koreje – Kolika je stvarna mogućnost globalnog nuklearnog rata?

Autor: Marko

Neki autori tvrde kako je u pitanju 'šamar' kineskoj vojnoj ekspanziji i demonstracija moći, drugi sve navode kao okidač za koncept 'Global Warfare' (Globalni rat) koji je nedavno predstavio i Brookings Institut, kao jednu od pretpostavki ratovanja u budućnosti. SAD bi tako već sada morao položiti temelje da bi spreman dočekao situaciju, a sasvim je moguće da je Sjeverna Koreja mikro primjer makro događaja.

Senzacionalistički naslovi povodom posljednjih trzavica oko situacije u Sjevernoj Koreji počeli su polako iritirati prosječnog čitatelja, a pravo pitanje je što će se zapravo odvijati ukoliko 'Veliki nasljednik' Kim Jong-un objavi rat, makar na papiru. Snažna medijska propaganda konstantno govori o nuklearnoj prijetnji, a pojmovi 'širenje demokracije' i 'rat za mir' ponovno se učestalo ponavljaju poput mantre. No, koja je zapravo istina o svemu i dokle je SAD spreman ići?

Sjevernokorejska vojska i arsenal jaki u brojnosti, ali zastarjeli

Kako je moguće da cijeli svijet strepi od nuklearnog i potencijalnog Trećeg svjetskog rata, ukoliko Sjeverna Koreja vjerojatno ni nema atomski arsenal, a čak ne može niti oružano dobaciti do teritorija SAD-a? Blefersko ponašanje Koreanaca poznato je već desetljećima i ono je dio najjače propagande i pranja mozga na planetu, no s ovim novim saznanjima niti SAD nije previše daleko. Najdalje je otišao CNN koji je već objavio simulaciju atomskog rata.

>>> Sjeverna Koreja prijeti udarom na SAD, na udaru im otoci Guam i Havaji!

Također, ovih dana se apostrofirao strah Južne Koreje od moguće invazije sjevernih susjeda kroz demilitariziranu zonu i 'osvajanje države u svega tri dana'. Taj podatak je potpuna neistina – osim ako ne gledamo isključivo broj vojnika država (SK – 1.100.000, JK – 690.000) i brojnost arsenala (najbrojnije svjetske jedinice za specijalne operacije). Ukoliko u jednadžbu ubacimo i vremensku komponentu koja je danas ključna, a Južna Koreja tu vodi za gotovo trideset godina, onda situacija i nije baš tako bezizlazna. S obzirom na količinu nadzora, teško je vjerovati kako Pjongjang ima neko skriveno sofisticirano oružje.

Kemijsko i biološko naoružanje jedini pravi aduti

Još jedan ključan moment je demilitarizirana zona koja doslovno vrvi američkom vojskom i modernim naoružanjem, a Južna Koreja je nedavno dobila i naoružane bespilotne letjelice što bi dodatno otežalo pješadijski proboj. Kontrola zračnog prostora bila bi u potpunosti na strani SAD-a i Južne Koreje, a jedino što bi eventualno moglo promijeniti ishod je ulazak Kine u rat. Takav potez je ipak teško moguć, izuzev posredne pomoći poput one SAD-a prema sirijskoj oporbi-teroristima (ovisno o interpretaciji).




>>> SAD prodao zastarjele bespilotne letjelice Južnoj Koreji za 1.2 milijarde dolara

Čak i kada se u obzir uzme tzv. 'gerilsko ratovanje', gotovo je nemoguće zamisliti stanovnike Sjeverne Koreje kako ratuju alternativnim načinima poput stanovništva u Iraku ili Afganistanu. Stručnjaci navode kako bi se mogao dogoditi posve suprotni efekt – niz samoubojstava pod naredbom vrhovne vlasti ili pod udarom očaja zbog gubitka bogomdane vlasti. Kada se sve promatra iz ovog kuta, upravo bi očaj mogao biti jedini koreanski adut.

SAD ima 7.500 puta jači nuklearni arsenal i povijest korištenja bombi




Pod 'očaj' čitajte 'kemijsko i biološko oružje'. Sjeverna Koreja je u tom aspektu ratovanja vodeća sila svijeta i to bi moglo znatno otežati invaziju jer je moguće da bi vodstvo države ovo oružje masovnog uništenja koristilo i na vlastitom teritoriju. Doseg, kao i preciznost dalekometnih projektila nisu jamstvo kako bi ovaj tip prijetnje mogao biti proširen i na druge države. No, kakva je situacija s toliko potenciranim nuklearnim arsenalom?

>>> SAD se priprema za svjetski rat, pokreće dosad najskuplju modernizaciju nuklearnog arsenala

SAD trenutno po procjenama posjeduje preko 7.500 nuklearnih glava uz oko 20% trenutno raspoloživih. Sjeverna Koreja je pak izvela tri podzemna testa i ima količinu plutonija za desetak atomskih bombi, ali je veliko pitanje i jesu li tu ideju ikada realizirali, unatoč samohvali o 'tajnim nuklearnim testovima i razvoju bombi'. Jedina i već navedena atomska opasnost tako ostaje Kina, koja ima oko 200 nuklearki. Kada se sve zbroji i oduzme, pitanje je što je zapravo cilj možebitnog napada na Koreju?

Počinje 'Global Warfare' koncept?

U slučaju Iraka i izmišljenog WMD-a ('Oružje za masovno uništenje') jasno je da se radilo o geostrateškom položaju i nafti, kao i u Libiji. Afganistan je pak osigurao još jednu važnu točku, za slobodan prolaz plina i ostalih resursa, kao i kontrolu nad poljima maka i trgovinu opijumom. Sirija je bitna strateška točka za naftu i plin, Egipat i Mali ključ kontrole u regijama, Kosovo odlična balkanska baza itd. No, što je onda sa Sjevernom Korejom? Jasno je da je uz Iran ovo trenutno najčvršći 'orah' i nisu posve jasne namjere 'širenja demokracije', novog 'rata za mir i oslobođenje' ili, po najnovijem spinu-novogovoru, 'preventivnog kontranapada', što god to značilo.

>>> Brookings Institut: Intervencija u Bosni mora biti primjer strategije novih ratova u Siriji i diljem Afrike

Neki autori tvrde kako je u pitanju 'šamar' kineskoj vojnoj ekspanziji i demonstracija moći, drugi sve navode kao okidač za koncept 'Global Warfare' (Globalni rat) koji je nedavno predstavio i Brookings Institut, kao jednu od pretpostavki ratovanja u budućnosti. SAD bi tako već sada morao položiti temelje da bi spreman dočekao situaciju, a sasvim je moguće da je Sjeverna Koreja mikro primjer makro događaja. Dakle, kao zaključak se može navesti da je SAD spreman ići koliko je potrebno, sudeći po prošlim invazijama, ukoliko za tako što imaju dobar i profitabilan razlog. Što će se na kraju dogoditi ipak je teško predvidjeti ili prognozirati, a mediji ovih dana igraju bitnu ulogu u sijanju panike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.